E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasasında resesyon sinyali sönmüş değil---

Tahvil piyasasında resesyon sinyali sönmüş değil

Tahvil piyasasında resesyon sinyali sönmüş değil
07 Haziran 2024 - 16:40 borsagundem.com

Tahvil piyasasındaki durgunluk sinyali 2022'den bu yana herhangi bir gerileme olmadan yanıp sönüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tahvil piyasalarında 10 ve 2 yıllık Hazine tahvil getirileri arasındaki fark, 480’in üzerinde iş günü boyunca sıfırın altında seyrediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, tahvil piyasasındaki resesyon sinyali iki yılı aşkın süredir bir gerileme olmadan yanmaya devam ediyor.

Ters getiri eğrisi

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, tahvil piyasasının en çok takip edilen durgunluk göstergelerinden biri, neredeyse iki yıldır ekonomik bir gerileme olasılığına işaret ediyor. Ve ABD'de herhangi bir daralma gerçekleşmese de sinyalin yanıp sönmeye devam etmesi muhtemel gözüküyor.

BofA Securities'ten faiz stratejistleri Ralph Axel ve Katie Craig'e göre bu durum, Hazine getiri eğrisinin ters çevrilmiş veya aşağıya doğru eğimli olan bu bölümünün neden büyük bir değişime hazır olmadığının nedenlerini açıklıyor. İkili, paylaştıkları notta, 10 yıllık ile 2 yıllık Hazine getirisi arasındaki şu anda 480 iş gününden fazla süredir negatif olan farkın kısmen Fed'in faiz indiriminde önceden düşünülünden daha yavaş olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Fed’in faiz indiriminde geç kalması

2 yıl/10 yıl farkı, tahvil piyasasının ABD ekonomik görünümüne ilişkin görüşünü yansıtan birçok barometreden biri olarak kabul ediliyor. 2 yıllık faiz oranı, 10 yıllık getiri üzerinde işlem gördüğünde, Temmuz 2022'den bu yana, Fed'in enflasyonla mücadele için ilk agresif 75 baz puanlık faiz artırımını gerçekleştirmesinden sadece birkaç hafta sonra sürekli olarak olduğu gibi negatif oluyor.

İlginç bir şekilde, ekonomik durgunluk korkularının yerini yatırımcılar arasında enflasyon düşmeye devam ederken ABD'nin ekonomik gerilemeden kaçınabileceği Goldilocks senaryosuna bıraktıktan sonra aradaki farkın sıfırın altında sıkışıp kaldığı görülüyor. 2 yıl/10 yıl farkı 2023 ortasında sıfırın altında 100 baz puanın üzerindeydi ve o zamandan bu yana eksi 44 baz puanla daha az tersine dönmüş durumda. 2 yıllık/10 yıllık farkın tersine dönmesinden sonra durgunluğun gerçekleşmesi iki yılı bulabilirken bazı uzmanlar göstergenin kırılabileceği olasılığını da gündeme getiriyor.

Axel ve Craig'e göre, Hazine eğrisinin şu anki tersine dönmesi, Fed'in beklentileri azaltmasının bir fonksiyonu. İkiliye göre, Fed faiz indirimlerinde ne kadar yavaş davranırsa, piyasaların da gelecekte ek indirimlere ilişkin beklentileri o kadar uzun süre korunabiliyor. Yani Fed’in faizlerde indirime gitme süresi ne kadar uzun olursa, tersine dönüş de o kadar yavaş oluyor.

Fed, ABD ekonomisinde devam eden güç ve hâlâ yüksek enflasyonun bir sonucu olarak faiz oranlarını sabit tutuyor ancak yatırımcılar bunun neden değişebileceğinin nedenlerinin farkında gözüküyor. Faaliyetlerin yavaşladığına dair yeni kanıtlar, bazılarının Fed'in ekonomiyi desteklemek için müdahale etmesi gerekip gerekmediğini sormasına neden oluyor. Hazine getirileri Perşembe gününden itibaren yavaşlama endişeleri nedeniyle art arda altı seans boyunca düştü. Bu, son bir yıldaki en uzun düşüş serisine karşılık geliyor.

Tarihsel eğilimin tersi bir durum

BofA Global Research'ün 1977'den bu yana verileri temel alan bir grafiğine göre, uzun vadede 2 yıllık/10 yıllık fark Fed'in politika faizinin tersi yönde eğilim gösteriyor. Fed'in faiz indirimi beklentisiyle daha az olumsuz bir yönde hareket etme eğilimi de artıyor. Ancak son yıllarda bu durumun pek de öyle olmadığı gözleniyor.

Şu anda, 11-12 Haziran'da tekrar toplanacak olan Fed, herhangi bir faiz oranı değişikliği konusunda sessiz kalırken, diğer merkez bankalarının harekete geçtiği görülüyor. Çarşamba ve Perşembe günü, Kanada Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini çeyrek puan düşürdü. Bu arada, Fed vadeli işlem yatırımcıları, ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayına kadar faiz indirimine başlamasını beklemiyor.Aynı zamanda genel kanaat, 2024'te yalnızca iki faiz indirimi beklendiği yönünde. Bu, bu yılın başında öngörülen altı veya yedi faiz indiriminden daha düşük bir rakam olarak öne çıkıyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 2 yıllık/10 yıllık fark 5 Temmuz 2022'den bu yana, dün itibarıyla toplam 483 işlem günü boyunca tersine döndü. Önceki tersine dönme rekoru, Kasım 1977'ye kadar uzanan verilere dayanarak, Ağustos 1978'den Mayıs 1980'e kadar art arda 446 gündü.

Amerikan tahvil piyasası FED'e alarm veriyor

 

Pimco'dan ABD tahvilleri için 'ucuz hedge' yorumu

 

BofA: Tahvil ve hisse senedi fonlarına yatırımlar sürüyor

 

Bill Gross: Trump tahvil piyasaları için kötü seçim olur

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)