E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknik analizin 10 altın kuralı---

Teknik analizin 10 altın kuralı

Teknik analizin 10 altın kuralı
23 Mayıs 2024 - 17:44 borsagundem.com

Yatırımda sadece fiyat kazandırır; duygular ve ego ise genellikle pahalı işbirlikçileridirler.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans piyasalarında alım satım yapan ve teknik analize odaklanan yatırımcıların ana hedefi, sermayedeki düşüşleri sınırlandırırken fiyat hareketlerini kendilerin uygun zaman çerçevesi içinde yakalamaktır.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birçok deneyimli yatırımcı, piyasalarda geçirdiği süreye paralel olarak, ya temel analiz ya da teknik analiz enstrümanlarını kullanarak işlem açma noktasında bir karara varır. Bazı yatırımcılar her iki aracı da kullanmayı tercih ederken bazıları ise sadece fiyat hareketlerine odaklandıkları teknik analiz enstrümanlarını yol gösterici olarak belirler.

Fiyat hareketi

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, kendisini, bu iki analiz türünden teknik analize daha yakın bir yatırımcı olarak tanımlıyor. Piyasaya dair fikir ve tahminlerin tehlikelerinden uzaklaşmanın, zihinsel sağlığını ve karlılığını artırdığını ifade eden Burns’ün See It Market’te yer alan makalesi, fiyat hareketlerinin ana belirleyici olduğu bir yatırım stratejisinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine odaklanıyor.

Bir yatırım sistemi geliştirirken öncelikle büyük resme odaklanmak gerektiğini öne süren Burns, şöyle diyor: “Öncelikle fiyat hareketine bakın ve ardından kendi zaman diliminize doğru ilerleyin. İşlemlere girmek ve çıkmak, sinyallerinizi doğru takip stoplarıyla yönetmek, gerçekçi fiyat hedefleri ve pozisyon boyutlandırması belirlemek ve riske maruz kalma oranınızı sınırlamak için sistematik ve spesifik bir yaklaşım oluşturun. Duygularınızın sizi sürüklemesine izin vermek yerine, gerçeklere güvenmek, uzun vadeli karlılığınızı garanti altına alacaktır.”

Burns, sadece grafikleri okuyabilmenin önemine vurgu yapıyor ve yatırımların yatırım serüvenlerinde sistematik bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı olacak 10 teknik analiz kuralını şu şekilde sıralıyor…

10 kural

Uzun vadeli trendi tespit edebilmek için işe haftalık fiyat grafiğiyle başlayın ve ardından bu trend yönünde işlem yapmak için günlük ve saatlik grafiklere doğru ilerleyin. Uzun vadeli trend yönünde işlem yapıyorsanız kazanç oranları hem daha yüksek hem de lehinize olacaktır.

Boğa piyasalarında en iyi strateji düşüşleri satın almaktır. Ayı piyasalarında en iyi strateji her rallide açığa satış yapmaktır. Her zaman en az dirençli yoldan ilerleyin.

Destek ve direnç seviyeleri uzun süre dayanabilir; ilk birkaç kırma girişimi genellikle başarısız olur.

Bir destek veya direnç seviyesi ne kadar çok test edilirse kırılma ihtimali de o kadar artar. Eski direnç yeni desteğe, eski destek de yeni dirence dönüşebilir.

Trend çizgileri, daha yüksek veya daha düşük dipleri birbirine bağlayarak trendleri ölçmenin en kolay yoludur ve her zaman soldan sağa doğru çizilmeleri gerekir.

Grafik modelleri, alıcıların ve satıcıların oluşturduğu fiyat aralıklarının görünür temsilleridir. Grafik formasyonları, bir seviyenin kırılması durumunda olası bir kırılma noktasının sinyalini veren bağlantılı trend çizgileridir.

Hareketli ortalamalar eğilimleri ölçer ve girişler, çıkışlar ve takip eden stoplar için sinyaller oluşturur.

Hareketli ortalamalar bir yatırımcının kullanabileceği en harika araçlardır ancak RSI (Relative Strength Index - Göreceli Güç Endeksi) gibi aşırı alım/aşırı satım osilatörleriyle birlikte kullanılması en doğrusudur. Bu, hareketli ortalamadan uzaklaşıldıkça çıkış karlılığını maksimuma çıkarır.

52 haftanın en yüksek seviyeleri yükseliş, 52 haftanın en düşük seviyeleri ise düşüş eğilimi gösterir. Tüm zamanların en yüksek seviyeleri daha fazla yükselişe işaret ederken, tüm zamanların en düşük seviyeleri daha fazla düşüşe işaret eder. Boğa piyasalarının uzun vadeli direnci ve ayı piyasalarının uzun vadeli desteği yoktur.

200 günlük ortalamaların üzeri boğaların yükseliş trendi yarattığı yerdir. 200 günlük ortalamaların altında ise genellikle yükseliş trendi tersine dönmüş demektir ve düşüş trendleri, dağıtım aşaması, ayı piyasaları, çöküşler ve iflaslar piyasaların ana gündemi haline gelir.

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)