E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTers getiri eğrisi üzerindeki baskı azalıyor---

Ters getiri eğrisi üzerindeki baskı azalıyor

Ters getiri eğrisi üzerindeki baskı azalıyor
13 Temmuz 2023 - 11:20 borsagundem.com

Resesyon habercisi olarak kabul edilen ters getiri eğrisindeki negatiflik, enflasyon verileri sonrası daralıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzmanların büyük çoğunluğu, geçen yıldan bu yana ekonominin resesyona sürüklendiğinden emindi. Ancak son açıklanan enflasyon verileri, resesyon habercisi olan Hazine ters getiri eğrisinin üzerinden önemli bir baskıyı almış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi içinde kara bulutlar kaybolmuş gibi. Tersine çevrilmiş Hazine getiri eğrisinin de, Haziran ayı enflasyon verileri sonrası daha az negatif bir seyre büründüğü görülüyor.

Kara bulutlar dağılıyor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Çarşamba günkü ABD Haziran enflasyon verileri, yatırımcılar için memnuniyet verici bir rahatlama sağladı ve şimdilik derinden tersine dönen Hazine getiri eğrisi üzerindeki baskıyı da kaldırdı.

2 yıllık Hazine getirisi New York seansını, yüzde 4,716 ile yüzde 3,861’lik 10 yıllık Hazine getirisinin 88 baz puan üzerinde tamamladı. Bu, yaklaşık bir ay içindeki en düşük negatif kar oranlarında biri oldu. 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri farkı geçen hafta eksi 100 baz puanın üzerindeydi ve Haziran tüketici fiyat endeksi açıklanmadan önce Çarşamba günü erken saatlerde eksi 92.96 baz puan civarında seyrediyordu.

Kısa vadeli tahvillerde düşüş daha yüksek

Çarşamba günkü TÜFE verileri, yüzde 3 ile 2021 yılından bu yana en düşük yıllık manşet oranı içererek yatırımcılara enflasyonda, uzun zamandır umdukları beklenen düşüşü tattırdı.

Hisse senedi yatırımcıları raporu alkışlarken, yatırımcılar agresif bir şekilde ABD devlet tahvili satın aldı ve bu da getirileri genel olarak düşürdü. Yatırımcılar, Fed'in 26 Temmuz'da yalnızca bir çeyrek puanlık bir faiz artırımı daha gerçekleştirme olasılığını hesaba kattığından, 2 yıllık getiri gibi daha kısa vadeli oranlardaki düşüş görece yüksek oldu.

Sit Investment Associates'in kıdemli başkan yardımcısı ve kıdemli portföy yöneticisi Bryce Doty, “Daha az negatif olan getiri eğrisi, kıyamet senaryolarının biraz olsun dinmesini yansıtıyor” dedi ve ekledi: “Eğri bu kadar tersine çevrilmediğinde, yatırımcılardaki güveni artırıyor çünkü insanlar onu bir felaket işareti olarak görüyor. Bu sinyal dağıldığında, bu kara bir bulutun birdenbire dağılması gibi oluyor.”

Bankaların tam da buna ihtiyacı var

Ters getiri eğrisi, tahvil piyasasının ABD ekonomisinin resesyona gireceğinin en güvenilir göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor, ancak bu tür gerilemelerin tam olarak başlangıcını belirlemek pek mümkün olmuyor. Negatif getiri eğrisi ya da ters getiri eğrisi, tipik olarak piyasanın görünümü hakkında kötümserliği ifade ederken, pozitif getiri eğrisi daha fazla iyimserliği yansıtıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri farkı, geçen yılın Temmuz ayından bu yana sürekli olarak sıfırın altında seyrediyor.

Negatif Hazine getiri marjları, müşterilerinin mevduatları üzerinden borçlanarak uzun vadeli borç para veren bankaların iş modellerini etkiliyor. Bu nedenle, Doty, “Genel olarak daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz oranları, tüm bankaların daha sağlam bir temele oturmak için tam olarak ihtiyaç duydukları şey” diyor.

Tahvil yatırımcıları ne yapmalı?

Ayrıca, Doty, “Bundan bir yıl sonra, getiriler muhtemelen daha düşük olacak ve eğer bir tahvil yatırımcısıysanız, muhtemelen süreyi şimdi artırmalısınız ve getiriler düşmeden elinizden geldiğince onları tutmalısınız” diyerek tahvil yatırımcılarının bundan sonra izleyeceği yol hakkında ipuçları da veriyor.

Çarşamba günü, 2 yıllık Hazine tahvil getirisi yüzde 4,74'te ve iki haftanın en düşük seviyesinde, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3,86'da kapandı. Bu arada, üç majör ABD hisse senedi endeksinden Dow Jones yüzde 0,25S&P 500 yüzde 0,74 ve Nasdaq da yüzde 1,15 yükseldi. Faiz oranlarına ilişkin beklentilerle birlikte hareket eden ABD Dolar Endeksi ise yüzde 1,22 oranında düştü.

Ters getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti

 

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?

 

ABD ekonomisi resesyondan nasıl kaçınabilir?

 

Wall Street’te bilanço resesyonu için geri sayım

 

Yumuşak iniş senaryosu çift dipli bir resesyon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)