E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL’de ‘carry trade’ ilgisi iş dünyasında rotayı değiştirdi---

TL’de ‘carry trade’ ilgisi iş dünyasında rotayı değiştirdi

TL’de ‘carry trade’ ilgisi iş dünyasında rotayı değiştirdi
23 Mayıs 2024 - 01:56 borsagundem.com

TL varlıkların yarattığı carry trade fırsatı nedeniyle artan yabancı girişler kurda dengeyi sağlarken bu durum iş dünyasında yabancı para kredi iştahına yol açtı.

Türkiye’nin ekonomik normalleşme sürecine olan güvenen uluslararası yatırımcılar, TL varlıklara yönelmeye başladı. Bu ilgi, TL finansman maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan iş dünyasına yaradı ve kredi tercihlerinde değişikliğe yol açtı. TL kredilerde frene basan iş dünyası, döviz kredilerine yöneldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz rezerv biriktirmenin önemine vurgu yaparak, piyasadan döviz alımı yapılmaması durumunda dolar/TL kurunun daha düşük seviyelere inebileceğini belirtti.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberinde yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin, TL kredilerle döviz kredileri arasındaki faiz makasının açılmasından kaynaklandığına değinildi. Merkez Bankası verilerine de değinilen habere göre, TL ticari kredilerin faiz oranı %65,56 iken, ticari dolar kredilerinin faiz oranı %9,07 ve euro kredilerinin faiz oranı %7,02 olarak belirlenmiş durumda.

Yabancıların Türk tahvillerine olan ilgisi de artmış durumda. 10 Mayıs haftasında Türk tahvillerine 2,83 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. Bu, son 11 yılın en büyük haftalık girişi oldu. Yabancı yatırımcılar ayrıca hazine ihalelerine de büyük ilgi gösteriyor.

Toplam krediler, 2023 Ocak ayında 7,573 trilyon liradan 10 Mayıs itibarıyla 13,163 trilyon liraya yükseldi. Bu dönemde yabancı para kredileri 2,448 trilyon liradan 4,569 trilyon liraya çıktı. TCMB rezervleri de artarak 134,4 milyar dolara ulaştı.

Ekonomist Serdar Pazı, dolar kurundaki sakin seyrin ve yabancı yatırımcı ilgisinin devam edeceğini öngörüyor. TL kredi faizlerinin yüksekliği, iş dünyasını döviz cinsi kredi kullanmaya yönlendiriyor. Ancak, bu durumun orta-uzun vadede riskleri artırabileceği belirtiliyor.

Tera Yatırım Strateji ve Bireysel Portföy Yönetim Direktörü Volkan Dükkancik, TL varlıklarına yapılan yatırımların son 6 ayda en yüksek getiriyi sağladığını vurguluyor. Swap miktarındaki artış da dikkat çekici. Seçim sonrası TCMB rezervlerinde iyileşme, not artırımı beklentileri ve yaz aylarıyla birlikte başlaması beklenen dezenflasyon süreci, yabancı girişlerinin artarak devam etmesini destekleyebilir. Yabancı yatırımcıların, ilerleyen süreçte borsa ve doğrudan yatırımlar kanalıyla Türkiye’ye ilgisinin süreceği öngörülüyor.

‘Carry Trade’ nedir?

Carry Trade, herhangi bir düşük faize sahip para biriminde borçlanarak bu parayı, yüksek faiz getiren bir para birimine yatırarak anızla elde edilen kazançtır. Carry Trade yapmak için önce parayı dolara yatırıp daha sonra, istediğiniz ülke para birimine çevirmeniz gerekiyor. Sonrasında ise değerlendirmek istediğiniz ülkenin yüksek faize sahip hazine kağıtlarına para yatırarak değerlendirilmesini bekliyorsunuz.

İslam Kalkınma Bankası Grubu'ndan Türkiye'ye 6.3 milyar dolarlık finansman

 

Petkim, sürdürülebilirlik için yeşil finansman kullanacak

 

Bakan Şimşek'ten dış finansman açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)