E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye krize mi girecek?---

Türkiye krize mi girecek?

Türkiye krize mi girecek?
10 Temmuz 2015 - 07:04 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci, AK Parti'ye yakın sivil toplum kuruluşlarının da hükümetin hemen kurulması isteğine tepki gösterdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, erken seçim olması halinde Türkiye’nin bir yıl daha kaybedeceğini belirtirken, “Bir yıl daha yaşlanmış oluruz” dedi. Zeybekci, Yunanistan’ın devlet tahvillerinin uluslararası piyasada tefeci mantığı ile yüzde 25 indirimle kırıldığını belirtirken, cep telefonuna ithalatta getirilen vergiler konusunda Samsung ve iPhone gibi markalara dokunmadıklarını, alt tabakadan Türkiye’ye giriş yapanların soruşturulduğunu kaydetti.
Zeybekci, TBMM’deki sohbetinde, koalisyon arayışlarının ekonomiye etkisini değerlendirirken, “Ekonomide bir şey olmaz. Reel sektör, özel sektör tedirgin bir şekilde beklemeye devam eder” ifadelerini kullandı. Hükümetin kurulamaması halinde ekonomide kriz olacağına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Zeybekci şunları kaydetti:
“Seçimler sonrasında TÜSİAD ve TOBB’un başlangıçta yaptığı açıklamalar vardı. ‘Yaklaşan dalgaları görüyor musunuz’ şeklindeydi. ‘Çabuk olun hükümeti kurun’ dediler. Aynı gün söyledim. Dedim ki ‘yapmayın.’ Türkiye’de yaklaşan dalga falan demeyin. Demeyin böyle bir şey. Yok yani. İlla kriz mi çıkarmak istiyorsunuz. Elinize ne geçecek? Yaklaşan dalgalarla ilgili yok böyle birşey kardeşim. Yaklaşan dalga Yunanistan işte. Vuracağı sahiller belli dalganın. Bize etkisi olur mu, olur tabii ki. 1.5 milyar dolar ihracat, 4 milyar dolar ithalat var komşu ülkeyle. İthalatımızda ilk 6 ayda yüzde 40 düşme yaşandı.”  

Tefeci mantığı

Zeybekçi, Yunanistan’ın Türkiye’den turist çekmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Yok öyle bir şey. Gitmez insanlar. Şu anda borçlanamayan bir ülke. Dünya piyasalarında Yunan tahvilleri yüzde 25 indirimle kırılıyor. Tam tefeci mantığı” diye konuştu.
Koalisyonun kurulması gerektiğine vurgu yapan Zeybekçi, “Tabanın istediği belli ama partiler ne diyor. Bu Sabah sayın genel başkanlar açıklama yapıyor. Niyeti yok. Biz olabildiğince geri çekiliyoruz. Çekildik çekildik duvara dayandık. Daha başka gidecek yerimiz yok”  dedi.

Tabanda MHP isteği

Ak Parti-CHP hükümetinin kurulması konusunda, “Tabanın isteği öyle değil. Tabanın isteği MHP ile” diyen Zeybekci, erken seçim konusunda şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı:
“Koalisyon yapılacak, edilecektir. Ama kimse yapılmasına fırsat bırakmıyor. Olumlu adım atılmasına fırsat verilmiyor. Erken seçim olursa da bir yıl daha kaybetmiş oluyoruz, bir yıl daha yaşlanmış oluyoruz.”

Cep’teki vergiye savunma

Zeybekci, cep telefonuna ithalatta getirilen vergilerin yerli imalata katkısı olmayacağı yönündeki eleştirileri ise şöyle yanıtladı:
“Bizim yerli sanayiyi baltalayan bölüm alt tabaka. Alt tabaka Türkiye’ye girerken inanılmaz bir destekle giriyor. Yani Samsung’un bilmem nesi, iPhone’un bilmem nesi. Onlara dokunmuyoruz. Alt tabakada girip de Türkiye’de üreten, Türkiye’de bu telefonu yapabilenlere zarar veren bölüme getiriyoruz. Anti damping, yani haksız rekabete yol açan kısmı. Onlardan alıyoruz. Onlar bunu fiyata yansıtır mı, yansıtmaz mı? Şimdiye kadar yaptıklarımız yansıtmadı. Ayakkabı, ev aletleri. Bunlar yansıtmadı. Absorbe ediyordu.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)