E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'de insan hayatının değeri çok ucuz ---

Türkiye'de insan hayatının değeri çok ucuz

Türkiye'de insan hayatının değeri çok ucuz
18 Mayıs 2014 - 09:20 borsagundem.com

ABD'de madenciye 1.5 milyon dolar tazminat ödendi, şirketlerin güvenliği tavan yaptı. Türkiye'de ise 226 bin Tl bedel kesildi

2010 yılında Batı Virginia’nın Naoma kasabasındaki Upper Big Branch madeninde meydana gelen patlamada 29 madenci öldü. Federal hükümetin atadığı bağımsız soruşturma komisyonu, madeni işleten Massey Energy şirketini suçlu buldu. Çünkü kaza önlenebilirdi, yangına yol açan ince kömür tozu birikmesi engellenebilirdi. Massey Energy şirketinin iş hayatı bitti, şirketi ve madeni devralan Alpha Natural Resources ölenlerin ailelerine 1.5 milyon dolar (3 milyon TL), toplamda 209 milyon dolar tazminat ödemeye razı oldu.
İki aile dava açtı

Zonguldak’ta ise geçen yıl 7 Ocak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesinde meydana gelen patlamada taşeron firmada çalışan 8 maden işçisi öldü. İki aile tazminat davası açarken, Zonguldak 3. İş Mahkemesi, 41 yaşındaki Yüksel Koca’nın eşi ve yakınlarına 226 bin 991 lira, 32 yaşındaki Muharrem Yapıcı’nın eşi ve yakınlarına da 175 bin 16 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Türkiye’de 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının 21. maddesine göre, iş kazası üçüncü bir kişinin veya işverenin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, bu iş kazası dolayısıyla SGK’nın yaptığı ve yapacağı tüm harcamalardan işveren ile üçüncü kişiler de sorumlu tutuluyor. İş kazaları dolayısıyla SGK sigortalı işçilere tedavi hizmetinin yanı sıra; geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm halinde hak sahiplerine ölüm aylığı, kız çocuklarına evlenme ödeneği, cenaze ödeneği gibi harcamalar yapıyor. Bu şekilde hesaplanan ödemelerin yarısı, kusurlu bulunması halinde maden şirketinden peşin olarak isteniyor.

SGK, SOMA’da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine de bu sistemi uygulayacak. Tedavi giderleri, geçici iş göremezlik ödemeleri, çalışamaz hale gelenler olursa bunlara yapılacak sürekli iş göremezlik ödemeleri de eklenerek, sorumluluğu oranında işverenden tahsil edilecek. Kaza sonrası Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin hazırlayacağı rapor, işverenin ödeyeceği söz konusu tutarın belirlenmesi açısından da büyük önem taşıyor. İşverenin kusuru yüzde 100’ün ne kadar altına inerse, ödeyeceği tutar da ona göre azalacak. Yüzde 80 kusurlu bulunursa, hesaplanacak tutarın yüzde 80’ini ödeyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yusuf yıldız18 Mayıs 2014 14:55

    insana verilen değer niye düşük.çünkü insani karakterimiz düşük.türklüğümüzle değil kişiliğimizle insanlığımızla övünmeliyiz.

  • metin metin18 Mayıs 2014 10:43

    İNSAN HAYTININ BAL GİBİEĞERİ VAR ZEGİNSEN,MİLLETVEKİLİYSEN ÇOK DEĞERLİSİN

  • ..18 Mayıs 2014 10:31

    Abd kimmm biz kim? bizi somali ile kıyaslayında kendımıze gelelim. :((( .... dışarıdan yardım göndererlim ediler dunya devletleri, eğer yardıma gelin açık kapmımız deseydik, ayapacakları açıklamalar. örnetk: kriz masası yoktu, herkes kafasına gore kurtarma yaptı, kım n eyapıyor anlayayamadık, ekipmanları ilkeldi, içeride şehitlerin maskesi yoktu, maske takmayı bilmeyenler varmış, kıyafetler ekipler yetersiz, maden girişleri sistemleri ilkel vb.. vb.. diyecekti.. en güzeli dışarıdan gelecek yardımlarıda hiç kabul etmemek, eee adamlar çaıklama yapsa kendı ulke tvleride yayınlar denetim dışı basınları var... :((( kahraluyoruz :(((