E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak---

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak
04 Ocak 2024 - 16:57 borsagundem.com

UBS, yapay zeka pazarının 2027 yılına kadar 225 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıla damga vuran yatırım temalarının başında yapay zeka yer aldı. UBS, yapay zeka teknolojisinin gelecek 10 yıla damga vuracağını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, UBS, yapay zekanın ‘10 yılın teknoloji teması’ olarak 2027 yılına kadar 225 milyar dolarlık bir pazara dönüşeceğini söylüyor.

Kırılma anı

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, UBS, paylaştığı notta, teknoloji endüstrisinin büyük bir büyüme döngüsünün yalnızca ilk aşamasında olduğunu, yapay zekanın ekonomiler arasında daha yaygın kullanılmasının onu 2027 yılına kadar 225 milyar dolarlık bir pazara dönüştüreceğini belirtiyor.

Bu, 2022'de sadece 2,2 milyar dolardan önemli bir sıçramaya işaret ediyor ve yaklaşık yüzde 152'lik bir bileşik yıllık büyüme oranına işaret ediyor.

UBS, yapay zeka endüstrisinin 2022 yılında 18 milyar dolardan 2027'de 420 milyar dolara yükselerek 15 katlık bir gelir artışı görmesini bekliyor. Tahmin, UBS'in daha önceki çağrılarına göre yüzde 40 oranında yukarı yönlü bir revizyon anlamına da geliyor. Araştırmacılar bunun fazla ihtiyatlı bir tahmin olabileceğini de ekliyor.

Yüzde 138’lik yıllık bileşik büyüme

UBS, raporunda, “Beklenenden daha güçlü talep, yapay zeka yazılımının ilerlemesine destek olacak ve uygulama sektörü için yüzde 138'lik bir bileşik yıllık büyümeyi (Compound Annual Growth Rate - CAGR) besleyecek” diyor ve ekliyor: "ChatGPT uygulamasının lansmanı, yapay zeka endüstrisi için nasıl bir kırılma noktasıysa, bizim görüşümüze göre, yardımcı çok sayıda uygulama ve OpenAI'nin Turbo ve Vision gibi özellikleri 2023’ün son çeyreğinde piyasaya sürmesi de, yapay zeka endüstrisi için beklenen anın geldiği anlamına geliyor.”

Bu arada raporda, yapay zeka altyapı harcamaları konusunda artan netliğin de teknolojinin çok yıllık ivmesine katkıda bulunacağı belirtiliyor. Segmentin 2022'de 25,8 milyar dolardan 2027'de 195 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Gelecek 10 yılın teması

Raporda, “Bu, muhtemelen yapay zekayı küresel teknolojide en hızlı büyüyen ve en büyük segmentlerden biri haline getirecek ve tartışmasız şekilde ‘10 yılın teknoloji teması’ kılacak çünkü teknolojinin başka yerlerinde benzer büyüme profilleri görmüyoruz” deniliyor.

2024'te artan harcamalardan en büyük yararlanacaklar arasında yapay zekanın üzerinde eğitilip çalıştırıldığı donanım çipleri ve GPU'lar olacak. Bu, yarı iletken ve platform firmaları için 10 kat artış sağlayarak endüstri gelirlerinin 15,8 milyar dolardan 165 milyar dolara çıkmasına yardımcı olacak.

Bazı yatırımcılar yapay zeka etrafında artan düzenleyici söylemlerden endişe duysa da, UBS, “İhracat kontrolleri de dahil olmak üzere düzenlemeler bir risk olarak izlenmeye değer, ancak yakın zamanda yarı iletken tematik notumuzda vurguladığımız gibi, jeopolitik veya düzenlemelerden kaynaklanan aşırı bir düzeltme bir satın alma fırsatı sunabilir” diye yazıyor.

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Yapay zeka destekli boğa piyasası gelecek yıllarda da devam edebilir

 

Yapay zeka boğaları için yeni hedef 2024

 

Goldman Sachs: Yapay zekaya yatırım yapmak için hala çok erken

 

Yapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)