E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?---

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?
27 Mayıs 2024 - 10:57 borsagundem.com

ABD’de Cuma günü açıklanacak olan enflasyon verisinin borsalar için ‘arkadaş canlısı’ olması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse senedi piyasaları, Cuma günü açıklanacak enflasyon verisini bekliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street ekonomistleri bu Cuma günü ‘arkadaş canlısı’ bir enflasyon verisi bekliyor. Verilerin, Fed'in faiz indirimlerini yeniden masaya yatırmasına yeterli olacağı umut ediliyor.

Faiz indirimleri yeniden masada olabilir

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed’in faiz oranı politikasının gelecekteki rotasına ilişkin beklentiler bu yıl inişli çıkışlı bir seyir izliyor ve bir sonraki potansiyel düşüşün, Fed'in tercih ettiği tüketici enflasyonu ölçümünün Cuma günü açıklanmasıyla gelebileceği düşünülüyor.

Geçen Çarşamba yayınlanan Mayıs ayı politika toplantısı tutanaklarındaki şahin yorumlara dayanarak, Fed'in haftaya girerken faizleri sabit tutma eğiliminde olduğu görülüyor. Tutanaklarda Fed'in Ocak, Şubat ve Mart aylarında görülen yüksek enflasyon raporlarından sarsıldığı ortaya çıkıyor; hatta bazı politika yapıcıların faiz artırımı olasılığını bile gündeme getirdiğine tutanaklarda yer veriliyor.

Buna ek olarak, bazı yetkililer mali koşulların talebi ve enflasyonu yavaşlatacak kadar kısıtlayıcı olmadığı riskini gördüğünü ifade ediyor. Dolayısıyla, eğer 2024'te bir faiz indirimi gerçekleşecekse, bunun, yılın sonlarında, muhtemelen Aralık ayında olması bekleniyor.

At yarışı

Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha, Fed'deki şahinlerin ve güvercinlerin gelecek 3-4 ay boyunca verileri, ‘at yarışını kimin kazandığını görmek istercesine’ yakından izleyeceğini söylüyor.

Güvercin tez, ilk çeyrekteki enflasyon artışının çoğunlukla geriye dönük olduğu ve ekonomi ile iş gücü piyasalarının ılımlılaştığı ve bu durumda Fed'in faiz oranlarını düşürebileceği yönünde. Guha, kendisinin de desteklediği şahin tezin, ekonominin hâlâ enflasyonu düşürmek için çok güçlü olduğu ve daha uzun bir politika duraklaması göreceği yönünde olduğunu ekliyor.

Bu iki kampta da Wall Street ekonomistleri yer alıyor. Türev piyasalarındaki trader'lar artık bu yıl yalnızca bir faiz indirimi bekliyor. Yatırımcılar, Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini ise yüzde 50, Kasım ayında ise faiz indirimi ihtimalini ise daha yüksek oranda fiyatlıyor.

"Küçük bir gelişme"

Wall Street Journal tarafından ekonomistler arasında yapılan bir ankete göre ekonomistler, Fed'in en sevdiği enflasyon ölçümü olan PCE fiyat verilerinde ilk çeyreğe kıyasla bir iyileşme olmasını bekliyor, Bank of America Global Research'te ABD ekonomisi uzmanı olan Michael Gapen'e göre ise bu iyileşmeyi ‘sadece küçük bir gelişme’ şeklinde tanımlıyor.

Wall Street Journal anketine göre çekirdek enflasyon muhtemelen Mart ayında görülen yüzde 0,3 oranından biraz daha iyi bir şekilde yüzde 0,2 seviyesinde çıkacak. Bu, aynı zamanda, Aralık ayından bu yana görülen en düşük okuma olacak.

Aynı raporda hükümet, Mart ayındaki yüzde 0,8'lik artışın yüzde 0,4'e düşmesi beklenen tüketici harcama verilerini yayınlayacak. Gelir artışının ise önceki aya göre yüzde 0,5'ten yüzde 0,3'e düşmesi bekleniyor.

BMO Capital Markets'ın ABD'li baş ekonomisti Scott Anderson, “Sonuç olarak, bu rapor, tüketici talebinde ve reel gelir artışında daha fazla ılımlılaşmaya işaret eden, çekirdek enflasyon üzerindeki sıcaklığı kademeli olarak azaltan ve bu yıl gelecek birkaç faiz indirimi için kapıyı açık tutan Fed dostu bir veri kümesi içermeli” diyor.

Fed tutanakları: Enflasyon konusunda endişe sürüyor

 

Waller: Faiz indirimi için enflasyon verilerine ihtiyaç var

 

Fed yüzde 2'lik enflasyon hedefini gevşetebilir

 

BlackRock: Enflasyonu dizginlemek için faizler düşmeli

 

Bostic: Fed'in faiz indirimi biraz daha geç olabilir

 

Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk27 Mayıs 2024 18:18

    Adamlarin korktuklari yillik enflasyon bizim aylik enflasyona esit.ya bizimkiler bilmiyor ya onlar.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ27 Mayıs 2024 15:40

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)