E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinin yükünü teknoloji sektörü çekiyor---

Wall Street rallisinin yükünü teknoloji sektörü çekiyor

Wall Street rallisinin yükünü teknoloji sektörü çekiyor
29 Ocak 2024 - 11:24 borsagundem.com

ABD borsaları art arda rekorlar kırarken S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörden sadece 1’i bu rekorlara katılabildi. Uzmanlar rallinin sadece birkaç hisse senedine bağlı olduğu konusunda endişeleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 iki yıl sonra tüm zamanların en yüksek seviyelerine geri döndü. Ancak bilgi teknolojisi hisseleri endeksteki 11 sektör arasında aynı şeyi söyleyebilecek tek sektör oldu.

Microsoft, Apple ve Nvidia gibi hisseleri barındıran teknoloji sektörü borsa rallisini yapay zeka çılgınlığıyla birlikte sürüklüyor. Sektör son altı seansın beşinde rekor kapanışa ulaştı. S&P 500 Endeksi 2024’ün başından bu yana %2,5 yükselirken teknoloji hisselerinde ise bu yükseliş %5,9 seviyesindeydi.

Endeksteki diğer 10 sektörse rekor seviyelerinin ortalama %15 gerisinde işlem görüyor. Bu sektörlerin hiçbiri ocak ayında rekor kırmadı. Endeksteki en küçük ve en büyük şirketlere aynı statüyü veren S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonu ise bu yıl %0,3 düştü.

Barron’s’un haberinde bundan iki yıl önce Amerikan borsalarında görülen rallinin çok daha geniş kapsamlı olduğuna dikkat çekiliyor. Zira söz konusu ralliye sanayi, finans, temel tüketici ürünleri, gayrimenkul, sağlık, kamu hizmetleri ve ham madde olmak üzere yedi sektör daha Ocak 2022’deki teknoloji hisseleri rallisine iki hafta içerisinde katılmıştı.

Dar kapsamlı bir ralli yatırımcılar ve stratejistler için de korkutucu bir durum. Borsalardaki yükselişin çoğundan sadece bir avuç hisse senedinin sorumlu olması, stratejistlere göre ağır sıklet hisse senetlerinden birinin tökezlemesi halinde piyasaların savunmasız hale geleceği anlamını taşıyor.

Bespoke Investment Group'un bir analizine göre, ABD’nin en büyük teknoloji hisselerinden altısı 200 günlük hareketli ortalamalarına geri çekilirse, S&P 500'den yaklaşık %5 düşecek. (200 günlük hareketli ortalama, uzun vadeli fiyat eğilimlerini ölçmek için kullanılan, yaygın olarak izlenen bir teknik göstergedir.)

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre büyük teknoloji hisseleri geçen yıl da piyasanın büyük bir bölümüne hakim olmuştu. 2023’ün son haftalarında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakında faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentiler piyasalarda bir tür “her şeyin rallisine” yol açmıştı. Ralli boyunca küçük sermayeli hisselerden altına ve tahvillere kadar varlık fiyatlarının neredeyse tamamı yükselmişti.

Yatırımcılar 2024’ten çok daha fazlasını beklese de yılın başıyla birlikte piyasalardaki iyimserliğin bir kısmı kayboldu. Beklenenden daha sıcak ekonomik veriler, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini tekrar %4'ün üzerine çıkardı. Yatırımcılarsa ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin beklentilerini geri çekti. Dolayısıyla hisse senetlerinin tırmanışını sürdürmesi de zorlaştırdı.

Yatırımcılar, yetkililerin faiz oranlarını ne zaman ve ne kadar düşürebileceğine dair ipuçları ararken, tüm gözler çarşamba günü FED’in politika toplantısında olacak. Cuma günkü aylık istihdam raporu ise Amerikan işgücü piyasasının gücüne dair en son tabloyu sunacak. Microsoft, Meta Platforms ve Amazon.com dahil olmak üzere teknoloji şirketlerinden gelecek bilanço raporları, borsanın yükselişini sürdürülüp sürdürülemeyeceği konusunda daha fazla bilgi sağlayabilir.

Borsa araştırmaları şirketi Rosenberg Research’ün Başkanı David Rosenberg, “Resesyon kavramı, çoğu portföy yöneticisinin zihninden ve konumlandırmasından tamamen silindi. Yumuşak iniş senaryosuna dair muazzam bir güven var. Belki de bu güven şu sıralar kayıtsızlığın sınırında kadar ulaşmış olabilir” ifadelerine yer verdi.

Elbette, 2024'e başlarken yeni zirveler belirleyenler sadece büyük teknoloji hisseleri değil. Berkshire Hathaway, Visa, McDonald's ve Marriott International gibi teknoloji sektör dışı şirketler de Microsoft, Meta, Google'ın ana şirketi Alphabet ve Nvidia'ya katılanlar arasında yer alıyor.

Öte yandan, daha küçük sermayeli şirketlerin hisseleri ralliyi büyük ölçüde kaçırdı. Söz konusu şirketlerin hisse senetlerine odaklanan Russell 2000 Endeksi, Kasım 2021'deki rekoruna göre yaklaşık %20 düştü.

Servet yönetimi firması Ullmann Wealth Partners'ın Finansal Planlama ve Servet Danışmanlığı Direktörü Caitlin Frederick, müşterilere önerdiği alanlardan birinin küçük sermayeli hisse senetleri olduğunu, zira bu hisselerin daha büyük sermayeli büyüme odaklı hisselere kıyasla daha fazla yükseliş alanına sahip olduklarını söyledi.

Frederick, “Amazon'u 90'larda sadece kitap sattıklarında mı satın almayı tercih edersiniz yoksa bugün Amazon'dan bir pay almayı mı tercih edersiniz? Cevap, 90'larda satın almayı tercih edersiniz. Çünkü hisse senedi önemli ölçüde daha ucuzdu ve küçük sermayeli bir hisse senediydi. Büyüme potansiyelleri artık daha az, çünkü fazla büyükler” açıklamasında bulundu.

Piyasa derinliğine dair teknik göstergeler de uyarı işaretleri veriyor. Dow Jones verilerine göre her gün borsada düşen menkul kıymet sayısını negatifle, yükselen menkul kıymetlerin sayısını ise pozitifle gösteren kümülatif bir gösterge olan NYSE yükseliş düşüş çizgisi 556 işlem günü boyunca tüm zamanların en yüksek seviyesine bulaşmadı. Bu 2009’da sona eren 647 günlük bir süre zarfından bu yana en uzun süreli dönem.

Yine de tarihsel veriler, yükselişlerin tüm hızıyla devam edebileceğini de gösteriyor. Clear Bridge Investments’ın araştırmasına göre borsaların birden fazla yıl boyunca rekor seviyeye ulaşmadığı 14 örnekte rallinin bir kez başlamasının ardından gelecek 1 yılda da %90 ihtimalle devam ettiği görülüyor. Bu rallilerin yükseliş ortalaması ise %13,9.

Varlık yönetimi firması Mahoney Asset Management CEO'su Ken Mahoney, son zamanlarda büyük sermayeli büyüme hisse senetlerine yeni pozisyonalar eklediklerini açıkladı.

Mahoney, “Her ne kadar yoğunlaşma olsa da piyasalar bu liderlikle ilerlemeye devam edebilir, sorun yok. Kimse ağırlıksız bir S&P 500 Endeksi’ni satın almamız gerektiğini söylemiyor. Bu endeks de gerçekten pek bir şey yapmadı” ifadelerine yer verdi.

Emtia piyasası geçen hafta pozitif seyretti

 

Piyasalarda risk iştahı güçleniyor

 

Reddit, halka arza hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)