E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor---

Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor

Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor
25 Ekim 2023 - 16:34 borsagundem.com

Wall Street’te resesyon korkuları yeniden gündemde. Uzman isimler, ekonomik gerilemenin verilerle de desteklendiği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de resesyon endişeleri tekrar yükseldi. Uzmanlar, ekonomik gerilemenin çoktan başladığını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street bir kez daha yaklaşan resesyondan endişe duyuyor. Verilerin de desteklediği korku, bu kez daha da şiddetli yükseliyor.

Ekonomik gerileme çoktan başladı

MarketWatch'tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler, ABD ekonomisinin 2020 yılından bu yana en sıcak yaz döneminden geçtiğine inanıyor. Ancak eğer bu doğruysa, o zaman neden Bill Gross ve Bill Ackman gibi Wall Street'in önde gelenleri uzun süredir beklenen ekonomik gerilemenin çoktan başladığı konusunda uyarıda bulunuyor? Hatta Gross, 2023 sonundan önce bir resesyonun başlayabileceğini bile söylüyor.

İyi ya da kötü, yatırımcılar bu uyarıları ciddiye alıyor gibi görünüyor. Öyle ki, 10 yıllık Hazine tahvilinin dün 2007’den bu yana ilk kez kısa süreliğine yüzde 5'i aşmasının ardından yatırımcılar Hazine getirilerinin düşmesine yardımcı olmakla bile suçlanıyor.

Sert iniş

Yatırımcılar, ekonominin Temmuz ayının başından Eylül ayının sonuna kadar yüzde 4,7 oranında büyüdüğünü göstermesi beklenen ABD'nin üçüncü çeyrek GSYİH verilerinin yarın açıklanmasını beklerken, aralarında eski Merrill Lynch ekonomisti David Rosenberg'in de bulunduğu bazı isimler ise ABD ekonomik faaliyetindeki ‘yaz dönemi yükselişi’nin şimdiden azalmaya başladığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Rosenberg, Wall Street'in yumuşak iniş umutlarının boşa çıktığı iddiasını destekleyen bir dizi kanıtı sıralıyor ve borçlanma maliyetleri düşmeye başladıkça tüketicilerin pandemi tasarruflarını nihayet tüketmiş göründüklerine dikkat çekiyor. Milyonlarca borçlunun ekim ayında öğrenci kredilerini yeniden ödemeye başlamak zorunda kalmasının da muhtemelen işe yaramadığını dile getiriyor.

Rosenberg, “Bundan sonra 'yumuşak iniş'in sonu ve 'sert iniş'e doğal geçiş olacak. Resesyon çağrısını, 2000 sonbaharı ve 2007 baharında benzer bir baskı altında kaldığım dönemden daha fazla bırakmaya niyetim yok” diyor.

Kurumsal kazançlar

Kanıtlar zaten kurumsal kazanç çağrılarında ve onların rehberliğinde ortaya çıkıyor. Bank of America CEO'su Brian Moynihan, geçen hafta analistler ve medyayla kazanç sonrası görüşme sırasında ABD tüketicisinin gücünün zayıfladığı konusunda uyarıda bulundu. Moynihan şöyle diyor: “Açıkçası, Fed, Amerikan tüketicisinin savaşını kazandı; yavaşlıyorlar. Asıl soru bundan sonra ne olacağı.”

Bu arada, diğerlerinin yanı sıra United Airlines ve Tesla daha yumuşak rehberlikler yayınladı. Bunun da talebin zayıfladığının bir başka işareti olduğu görülüyor. Dahası, geçen ay açıklanan bazı belirsiz veriler ve anketler, Eylül ayı istihdam raporunun gücüyle ve Nüfus Sayım Bürosu'nun perakende satışlarla ilgili son okumalarıyla çelişiyor gibi görünüyor.

Ekonomik veriler ve tahvil piyasası

Rosenberg özellikle ISM Hizmetleri Yeni Siparişler Endeksi, Küçük İşletme İyimserlik Endeksi, Ulusal Emlakçılar Birliği'nin mevcut ev satışları, tüketici hissiyatı ve güveni ile ilgili okumaların yanı sıra Philly Fed ve Dallas Fed gibi bölgesel Fed bankalarının imalat ve hizmet faaliyetlerine ilişkin verilere değiniyor.

Fed'in bölgesel ekonominin durumuna ilişkin anekdotlar ve beyanlardan oluşan son Bej Kitabı da yüzeyin altındaki zayıflığa işaret ediyor. Bej Kitap, sonbahar sezonunun başlarında ‘biraz daha zayıf bir büyüme'nin sinyalini veriyor.

Her şeyin üzerinde, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşan Hazine getirilerinin yükselişi görülüyor. EY Parthenon'un baş ekonomisti Gregory Daco, ne kadar yükseğe çıkarlarsa ‘bir şeylerin kırılma' riskinin de o kadar yüksek olacağını söylüyor. Daco, “Özellikle endişelerim, uzun vadeli faiz oranlarındaki hızlı yükseliş ve bu çalkantılı zamanları yönlendirecek politika çapalarının eksikliği nedeniyle finansal koşullardaki son dönemdeki sıkılaşmadan kaynaklanıyor” diyor. Ayrıca Daco, daha geniş bir çatışmaya dönüşmesi halinde küresel ekonominin işleyişine büyük darbe vurabilecek ve potansiyel olarak petrol fiyatlarını etkileyebilecek İsrail-Hamas savaşının da altını çiziyor.

Yatırımcılar ne yapabilir?

Peki, ABD ekonomisinin uçurumun kenarında sendelediği varsayıldığında, yatırımcılar olası bir felaket senaryosuna hazırlanmak için ne yapabilir? Rosenberg, riskli ve güvenli varlıkların heterojen bir karışımını öneriyor: “Tahvil ve külçe gibi güvenli limanlar moda olmaya devam edecek ve büyüme hisse senetleri uzun vadeli faiz oranlarındaki düşüşle desteklenecek” diyor.

Bank of America’dan Joseph Quinlan, bir raporda durgunluğun tahvil ve hisse senetleri için bir satın alma fırsatı olması gerektiğini söylüyor. Raporda, “Olumsuz makro haberlerin girdabına rağmen durgunluk veya durgunluk tehdidi satılmamalı, satın alınmalı” deniliyor.

Elbette yatırımcıların bu uyarılara ihtiyatla yaklaşmak için nedenleri bulunuyor. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Bloomberg'in yaptığı bir anket, ankete katılanların yüzde 100’ünün gelecek 12 ay içinde bir resesyonun başlamasını beklediğini ortaya koymuştu.

Bu beklentiler tamamen yanlış çıktı. Yine de aynı anket, önümüzdeki yıl resesyona girme ihtimalinin yüzde 55 olduğunu ortaya koyuyor. Belki bu tahmincilerin önümüzdeki yıl şansı daha iyi olacaktır veya belki de Kovid-19 salgını ekonominin kurallarını yeniden yazarak doğru tahminler yapmayı daha da zorlaştırmış, hatta imkansız hale getirmiştir.

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

ABD ekonomisi için resesyon beklentisi düştü

 

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

 

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Güçlü bilançolar bile Wall Street’i kurtaramayabilir

 

Bank of America CEO'sundan tüketicilere uyarı: Zor günler yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)