Ana SayfaPiyasaİşte yeni haftada piyasaların rotası---

İşte yeni haftada piyasaların rotası

2 / 4
İşte yeni haftada piyasaların rotası
09 Nisan 2017 - 10:40 www.borsagundem.com

PİYASALARI ETKİLEYEBİLECEK KRİTİK GELİŞMELER

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR 

Geçtiğimiz haftaya damga vuran olay kuşkusuz ABD’nin Suriye’yi vurması oldu. Cuma sabaha karşı ABD savaş gemileri, kimyasal bomba atan uçakların kalktığı havaalanını 59 Tomahawk füzesiyle vurdu. Bu durum ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi görüşmesini bile gölgede bıraktı. 

Olay sonrasında tüm dünyadan ardı ardına açıklamalar geldi. Suriye rejimi saldırıyı ‘sorumsuzca’ diye nitelerken, Rusya Suriye hava savunmasının güçlendirileceğini açıkladı. Başta Türkiye olmak üzere, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail gibi söz sahibi ülkeler ve NATO ABD’nin bu hamlesine desteğini açıkladı. İran ise, Rusya ile birlikte olaylara, bunun Suriye’ye bir müdahale olduğunu söyleyerek karşı çıktı. 

Yaşanan olaylar sonrası güvenli liman altında sert yükseliş görülürken, petrol fiyatlarında da yukarı yönlü hareketler görüldü. Haftanın son işlem gününde gram altın 152 TL seviyesine çıkarken, brent petrol 56 doların üzerini test etti. 

Ekonomik ajandada ise, beklentinin üzerinde gelen Türkiye enflasyon verisini hafta başında takip ettik. %10,80 olan beklentinin üzerinde %11,29 olarak gerçekleşen Mart ayı tüketici enflasyonu sonrasında hafta sonuna kadar dolarda yükseliş eğilimini gördük. 

Bunun yanında ABD’den cuma günü tarım dışı istihdam verilerini karşıladık. 180 bin artış beklenen data 98 bin artış olarak açıklandı ve piyasalarda şok etkisi yarattı. Ortalama saatlik kazançların %0,20 artış ile beklentilere paralel geldiğini ve işsizlik oranının %4,5 ile %4,7’lik beklentiden iyi geldiğini hatırlatalım. 

Tüm bu gelişmeler sonrasında haftaya 3,63 seviyesinden başlayan dolar/TL 3,75 sınırına kadar geldi. BIST100 endeksine baktığımızda, 89.000 seviyesinin hemen üzerinde açıldıktan sonra, 88.000–89.000 bandındaki hareketini hafta sonuna kadar sürdürdü. 

Gelecek haftada piyasaları etkileyebilecek kritik gelişmelere baktığımızda; 

* Pazartesi günü Türkiye Şubat ayı sanayi üretimi, 

* Salı günü Türkiye Şubat ayı cari denge, İngiltere Mart ayı enflasyon, 

* Çarşamba günü Çin Mart ayı enflasyon ve ABD ham petrol stokları, 

* Perşembe günü Çin Mart ayı ticaret dengesi, ABD Mart ayı ÜFE ve Michigan tüketici güveni, 

* Son olarak Cuma günü ABD, İngiltere ve Almanya piyasalarının Kutsal Cuma Günü nedeniyle kapalı olacak, bunun yanında ABD Mart ayı enflasyon verilerini takip edeceğiz. 

Endeks üzerindeki satış baskısının 16 Nisan referandumuna kadar devam edebilme olasılığıyla birlikte yurtdışında yaşanan gelişmeler özellikle Suriye konusundaki açılımlar etkili olabilir. Dolar ve altın üzerinde devam eden güvenli liman olma özelliği ise devam edecektir. Endekste 88100-87500 ve 87000 seviyelei öne çıkarken dolarda 3.7250 üzerindeki seyri durumunda 3.7550 ve 3.7680 yeni hedefler olabilir.. Gelişmelerin seyri piyasalar üzerinde hızlı yansıma bulacaktır..

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)