Ana SayfaPiyasaMehmet Ali Yıldırımtürk’ten dolar ve altın tüyoları---

Mehmet Ali Yıldırımtürk’ten dolar ve altın tüyoları

2 / 5
Mehmet Ali Yıldırımtürk’ten dolar ve altın tüyoları
27 Aralık 2017 - 11:40 www.borsagundem.com

ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

-Türkiye ve dünyada altın fiyatları için 2018 öngörünüz nedir?

Mehmet Ali Yıldırımtürk: Bu sene altın fiyatları dışarıda çok fazla değişmedi ama içeride bayağı zikzak yaptı. Maalesef bu fiyat değişimlerinden de biz sektör olarak çok dayak yedik diyebilirim. Örneğin Ocak ayı itibarıyla 132 lira olan 24 ayar altının gram fiyatı Nisan ayında Dolar/TL’deki artışla beraber 155 liraya kadar yükselmişti. Genelde Ocak-Şubat-Mart ayları dövizin de en sınırlı şekilde girdisi olduğundan fiyat yükselişlerini hep görüyorduk. Ama bu sene daha farklı oldu.

Bölgemizde, bulunduğumuz coğrafyada ve dünyadaki jeopolitik gerginlikler, diğer taraftan ABD Başkanı Trump’ın söylemleri birleşince bunun altına bir takım yansımaları oldu. Öyle olunca altın ons bazında 2017 yılının ilk 6 ayında 1350 dolara kadar yükseldi, içeride ise referandumdan sonra biraz rahatlama oldu. Altın fiyatları yaz aylarında en düşük seviyesi olan 139 liraya kadar geriledi. Aynı şekilde yaz tatili ve sonrasındaki bayram tatiliyle beraber dövizde de bir miktar gerileme söz konusu oldu. Ama Ağustos sonu itibarıyla altın fiyatları tekrar bir atağa kalktı.

Bu arada içeride Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler çerçevesinde Dolar/TL biraz daha sakinledi diyebiliriz. Muhtemelen 3.80-3.82 olan dolar sene sonunda 3.78’lere kadar inebilir. İçeride altın fiyatında da 153 lirayı görebiliriz.

2018 senesinde FED’in üç faiz artırımı beklentisi var. Ancak burada takip edilmesi gereken enflasyon. Eğer enflasyon yüzde 2’nin üzerine çıkarsa o zaman 3 faiz artırımı belki 4’e de çıkabilir. Tabi faiz artırımları demek bir noktada piyasadan para çekmek anlamına geliyor. Piyasadan para çekilince de faizlerin yükselmesi altını hep negatif etkiler. Ama hala o yüksek likidite özelikle Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil geri alımlarını hala sürdürüyor olması bir noktada mevcut likiditenin henüz çekilemeyeceği anlamına geliyor. Biraz daha orada piyasaları bozmadan merkez bankaları bu konuda çok titiz davranıyorlar. Dolayısıyla 2018 yılında FED 3 defa faiz artırımı yaparsa ve Avrupa Merkez Bankası da tahvil geri alımlarını durdurur, biraz likidite azaltmasına giderse 1200 dolarları görebiliriz. En yüksek seviye de 1350 dolar olur diye düşünüyorum. Ama çok olağanüstü bir şey olursa ki bu olağanüstü gelişmelere açığız. Çünkü bir tarafta hem dünyadaki jeopolitik gerginlikler hem bölgemizdeki jeopolitik gerginliklerin tekrar nüksedebileceği beklentisi altını ilk etapta etkileyebilir.

Bu arada petrol fiyatlarında da bir miktar artış görüyoruz. Ama o yükselişinde çok fazla yukarı gideceği kanaatinde değilim. Çünkü petrol satan ülkeler her ne kadar şu anda üretim kısıtlamasına gitmiş olsalar bile, onlarında likit ihtiyacı olduğu biliniyor. Tabi ABD Başkanı Trump’un öncülüğünde silahlanmaya önem verilmeye başlandı. Bu da jeopolitik gerginliklerin artması anlamına geliyor. Bu da altını destekleyecek diğer bir gelişme.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)