E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?---

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?
22 Mayıs 2024 - 14:33 borsagundem.com

Dünya çapındaki enflasyon baskılarının azalması, faiz indirimi beklentileri ve güçlü şirket bilançoları borsalar için güçlü bir yükseliş trendi başlattı. Bazı uzmanlara göre bu boğa piyasası 2020’ler boyunca devam edebilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024 boyunca art arda rekor kapanışlar yakalayan ABD borsaları ve kârlarını artmaya devam edeceği tahmin edilen S&P 500 şirketleri uzun vadeli bir borsa rallisinin işareti olabilir.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, yıl başından bu yana %11,3’lük yükseliş gösterdi. Wall Street yatırımcılarının mayıs ayında satışa geçme stratejisine meydan okuyan endeks 2009’dan bu yana en güçlü mayıs ayı performansını kaydetme yolunda.

The Street’in haberine göre Creative Planning’den Charlie Bilello’ya göre S&P 500 pazartesi günü ulaştığı 5.308 puanlık kapanışıyla Wall Street’teki ortalama yıl sonu tahminlerinin %10 önüne geçtiğine dikkat çekti. Beklentilerin üzerindeki şirket bilançoları, resesyon öngörülerine rağmen güçlü kalan Amerikan ekonomisi ve ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki yükselişin tersine dönmesi hisse senetlerinin rekor seviyelere ulaşmasına yardımcı oldu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) sonbahar aylarında gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimlerine ilişkin umutların artması da borsaları destekledi.

Habere göre S&P 500’ün yılın devamında yeni rekorlar kırması da muhtemel. Zira endeks FED faiz oranlarındaki değişimlere çok daha güçlü hareketlerle tepki veriyor. ABD Merkez Bankası gösterge faiz oranlarını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında tutuyor.

Wall Street yükselişlerin devamını bekliyor

Wall Street analistleri, Deutsche Bank ve BMO Capital Markets S&P 500 için yıl sonu beklentilerini bu hafta sırasıyla 5.500 ve 5.600 puana yükseltti. Piyasaların en ünlü ayılarından biri olan Morgan Stanley’den Mike Wilson bile ABD’nin büyük sermayeli hisse senetleri için yakın vadede bir zirve öngörüyor.

Wilson, “Son birkaç aydır bir mikrokozmos dönemi oluştu. Ekonomik verilerin güçlü bir periyodun ardından soğuması ve enflasyonun verilerin inişli çıkışlı bir seyir izlemesi bunun sebepleriydi” açıklamasında bulunarak S&P 500 için yıl sonu hedefini 5.400 puana yükselti.

Borsaların temel volatilite göstergesi olan CBOE VIX Endeksi ise Wilson’ın dikkat çektiği endişeleri yansıtmıyor. Pandemiden bu yana en düşük seviyelere yakın işlem gören endeks, yatırımcıların önümüzdeki haftalarda jeopolitik risklerden ve büyük ekonomik gelişmelerden çok az endişe duyduğunu gösteriyor.

12,45 bandında hareket eden VIX Endeksi S&P 500’ün günlük %0,78 civarında dalgalanmalar beklediğini gösteriyor. Pandemi döneminde piyasalardaki belirsizlik zirve yaptığı sırada ise VIX 66,50 civarında işlem görüyordu.

Yardeni Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Ed Yardeni, uzun vadeli rekorlara giden yolun nispeten pürüzsüz göründüğünü belirtiyor.

Borsada 2020’ler çağı

Yardeni bilançolardaki artış, teknolojiden destek alan ekonomi ve daha düşük faiz oranları sayesinde hem Dow Jones’un hem de S&P 500’ün on yılın sonuna kadar ralli yapabileceğini söyledi.

Ünlü borsa uzmanı Dow Jones’un 2030 yılına kadar mevcut seviyesinden %50’lik bir artışla 60.000 puana ulaşabileceğini S&P 500’ün de aynı süreçte 8.000 puandan işlem görebileceğini tahmin ediyor.

Yardeni, bu haftanın başlarında müşterilere gönderdiği bir notta, "Fiyat kazanç çarpanının 20 ‘ye ulaşmasıyla ve bu yıl için 250 dolar olarak tahmin edilen hisse başı kazançların %60 artışla 450 dolara gelmesiyle bu hedefe ulaşılabilir” öngörüsünde bulundu.

On yıllık bir zaman dilimi finansal piyasalar için adeta bir jeolojik çağ kadar uzun bir süredir. Dolayısıyla Yardeni’nin tahminlerinin gerçekleşebilmesi için piyasaların birçok manşetin üstesinden gelmesi gerekiyor.

Bununla birlikte 2024’ün ikinci yarısı için ekonomik verilerde iyimserliğin hakim olduğu da görülüyor.

Atlanta FED’in GDPNow tahmin aracı ABD ekonomisinin %3,6'lık bir cari çeyrek büyüme gerçekleştireceğine işaret ediyor. Söz konusu oran yılın ilk üç ayında tahmin edilen büyüme hızının iki katından fazla.

Hisse senetleri için boğa piyasası beklentisi

Çekirdek tüketici fiyatlarının geçen ay yıllık bazda %3,6’ya gerilemesiyle birlikte yavaşlayan enflasyon baskılarının ardından ekonomistler yaz aylarında daha düşük faiz oranları beklentilerini güçlendiriyor.

Buna ek olarak Amerikan tüketicisinin harcama yapmaya devam etmesi ve sağlam bir istihdam piyasası da piyasa duyarlılığını destekliyor. ABD’de işsizlik oranı iki yıldan fazla bir süredir %4 seviyesinin altında kalmayı sürdürüyor.

Yakın tarihli bir Bank of America istihdam anketi, Amerikalıların neredeyse yarısının finansal sağlıklarını "iyi veya mükemmel" olarak değerlendirdiğini gösterdi. Bu oran 2023'te ise yaklaşık %42'ydi.

Bu arda LSEG verileri S&P 500 şirketlerinin toplam kârının bu yıl bir önceki yıla göre %10,4 arttığına işaret ediyor. Araştırma şirketi verilerine göre bu oranın 2025’te ise %14,1’e ulaşacağı hesaplanıyor.

Geçen hafta yayınlanan ve yakından takip edilen iki Wall Street anketinden elde edilen veriler de güçlü bir boğa piyasası eğilimine dikkat çekti. S&P Global'in Yatırım Yöneticisi Endeksi'ndeki hisse senedi riski iştahı iki buçuk yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve Bank of America, küresel fon yöneticilerinin Kasım 2021'den bu yana hisse senetleri konusunda en iyimser hale geldiklerin gösterdi.

Navellier Calculated Investing'den Louis Navellier, "Tüm bunlar, FED’in faizleri beklenenden uzun süre yüksek tuttuğu, ABD ve yurtdışında devlet borç seviyelerinin arttığı, rekor kredi kartı seviyelerinin görüldüğü ve Orta Doğu ve Ukrayna'da uzun süreli silahlı çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor" hatırlatmasını yaptı.

Navellier, “Bilançolar hayal kırıklığı yaratana kadar mevcut ortam bir Goldilocks durumu (her verinin tam da olmasının istendiği şekilde gelmesi) gibi görünse de piyasalardaki yükseliş ivmesi devam edecek gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Trump'a kötü haber: Hisseleri çakıldı

 

Nvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya

 

Politika yapıcılarından temkinli duruş: Uçurumdan aşağı inmek istemiyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)