E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFed faiz artırımı için ne bekliyor?---

Fed faiz artırımı için ne bekliyor?

Fed faiz artırımı için ne bekliyor?
29 Temmuz 2016 - 07:44 borsagundem.com

Fed geçtiğimiz gün düzenlediği toplantıda beklentilere paralel hareket ederek faiz artırımına gitmedi. Fed faiz artırımı için ne bekliyor, öünümüzdeki toplantılarda ne bekleniyor. Milliyet'ten Selva Demiralp yazdı. İşte o yazı;

Bu hafta Amerikan Merkez Bankası Fed, bir kez daha beklentilere paralel hareket ederek faiz artırımına gitmedi. Ancak toplantı metinine eklenen “yakın vadede ekonomik görünüme ait riskler azalmıştır” ifadesi, bir sonraki toplantıda faiz artırımına kapı açabilecek “şahin” bir ifade.

Toplantı öncesi, Fed’de çalıştığım son üç yılda bölüm direktörlüğümüzü yapan Vincent Reinhart’ın bir yorumu dikkatimi çekti... Reinhart şöyle demiş:

“Fed Temmuz toplantısında Eylül ayını tekrar canlı hale getirecek bir hamle atar, ancak faiz artırımını Aralık ayından önce yapmaz.”

Gelişmeler şimdilik Reinhart’ın bu yorumuyla oldukça tutarlı. Eylül ayının gerçekten masada olup olmadığını ise ağustos sonunda yapılacak Jackson Hole toplantılarında konuşacak Fed Başkanı Janet Yellen’in vereceği mesajlardan anlayacağız.

ABD ekonomisinde ikinci çeyrek verileri giderek güçlenirken, Fed’in hala neyi beklediğini soranlar artmaya başladı.

Temel neden

Fed’in bekleyişinin temel sebebi, risk almak istememesi... Yani ikinci sıkılaştırıcı adımı atmadan önce, ekonominin kazanmış olduğu momentumdan emin olmak ve eğer yavaşlatıcı bir adım atmazsa enflasyonun hedefi aşacağından emin olmak istiyor. Bunun için de sırf içerideki gelişmeleri takip etmesi yetmiyor. Çünkü ABD dışında özellikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından uygulanan gevşek politikalar, ABD ekonomisi üzerinde bire bir etki yapıyor. Ancak bu etkiler çelişebiliyor ve net etkiyi önceden kestirebilmek zorlaşıyor.

Bunu daha iyi anlatabilmek için şekilde mavi çizgi Dolar endeksini (sol eksen), kırmızı çizgi ise ABD 10 yıllık tahvil faizini gösteriyor (sağ eksen).

Sermaye girişi dolar endeksiyle uzun vadeli tahvili ters yönde etkiliyebiliyor. Şekilde mavi çizgi düşerken, kırmızı çizginin artması bu şekilde açıklanabilir. Dolara olan talep endeksi yükseltirken, tahvil talebi faizi düşürüyor. İşi asıl karıştıran, dolar endeksindeki artış ihracat fiyatlarını artırıp ithalat fiyatlarını azaltarak ekonomi üzerinde daraltıcı bir etki yaratırken tahvil faizindeki düşüşün ekonomiyi hızlandırıcı bir etki yaratması. Dolayısıyla Fed’in net etkiyi kestirip ona göre adım atması zorlaşıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)