E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor---

Fundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor

Fundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor
30 Mayıs 2024 - 11:33 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, temel veriler sonrası borsada yeni bir ralli bekliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fundstrat, borsanın Haziran ayında yüzde 4'lük bir kazanç elde edeceğini öne sürüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, “Borsa, mayıs ayındaki yüzde 5'lik artışın ardından Haziran ayında da yüzde 4'lük bir yükselişe hazırlanıyor” diyor.

5 olumlu katalizör

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Lee, S&P 500 Endeksi’nin gelecek ay içinde 5 olumlu piyasa katalizörünün etkisiyle 5.500 puana sıçrayabileceğini söylüyor. Lee, “Haziran ayında hisse senetleri için olumlu destek görüyoruz, dolayısıyla, eğer bir geri çekilme olursa, düşüşü satın alın” şeklinde konuşuyor.

Lee’nin öne sürdüğü ilk katalizör yükseliş eğilimine işaret eden tarihsel veriler. Lee, 1927’den bu yana, yılın ilk çeyreğinde hisse senetlerinin yükseldiği ve ardından Nisan ayında düşüşe geçtiği 17 olay yaşandığını ve bu yıl da gerçekleşen bu durumun, Mayıs ve Haziran aylarındaki güçlü kazanımlara işaret etiğini belirtiyor.

Lee, Haziran ayında yükselen hisse senetlerinin kazanma oranının yüzde 100 olduğunu, ortalama kazancın ise yüzde 3,9 olduğunu vurguluyor. Böyle bir kazanç, S&P 500'ü tüm zamanların en yüksek seviyelerine taşıma potansiyeli taşıyor. Lee, “Tarihsel verilere bağlı bu mevsimsel argüman tek başına olumlu. Bu yüzden tankta hala gaz olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Enflasyonda devam eden düşüş ve faiz indirimi olasılığı

Gelecek birkaç hafta içinde pek çok olumlu enflasyon verisi bekleyen Lee'ye göre, ikinci katalizör, enflasyon veya daha doğrusu enflasyonda devam eden düşüş. Bu, Cuma günkü Nisan ayı çekirdek kişisel tüketim harcamalarının yayınlanmasıyla başlıyor ve ardından 12 Haziran'da Mayıs ayı tüketici fiyat endeksinin yayınlanmasıyla devam ediyor.

Kullanılmış araba fiyatlarında devam eden düşüş, yeni araba stoklarındaki artış ve araç sahiplerinin eşdeğer kiralarındaki düşüş eğilimleri, Lee'ye enflasyonun düşmeye devam etmesi gerektiğine dair güven veriyor. Eğer bu gerçekleşirse, yılın ikinci yarısında faiz indirimi olasılığının artacağını ifade eden Lee, “Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimine gitme ihtimalinin yeniden artmaya başlayacağını düşünüyorum” diyor.

Piyasa şu anda 2024 yılında sadece bir faiz indirimi bekliyor ve eğer piyasada daha fazla faiz indirimi fiyatlanmaya başlarsa bu, hisse senetleri için olumsuz bir etki yaratabilir.

Düşük kaldıraç oranı ve rekor nakit

Üçüncü katalizör ise yatırımcıların kaldıraçtan düşük seviyede yararlanmaları; bu da piyasanın zirve noktalarında sıklıkla görülen coşku türünün bu kez gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Lee, 775,5 milyar dolarlık NYSE marj borcunun hâlâ 2021 zirvesi olan 936 milyar doların yüzde 17 oranında altında olduğunu vurguluyor.

Hisse senetlerini Haziran ayında yükselişe geçiren dördüncü katalizör ise, kenarda bekleyen rekor 6 trilyon dolarlık nakit. Ancak Lee'ye göre, Nvidia'nın geçen haftaki çarpıcı kazanç sonuçları, yatırımcıları sonunda bu parayı harekete geçirme ve hisse satın alma konusunda ikna edebilir.

Güçlü kurumsal kazançlar

Son olarak, Haziran ayında hisse senetlerini yükselişe geçirecek beşinci katalizör ise, şirket kârların artmaya devam ettiğini gösteren sağlam kurumsal kazanç raporları. Lee, “Kazanç sezonu, ekonominin temel hikayesinin sağlam olduğunu ve yapay zekanın güçlendiğini gösteriyor” diyor.

Bank of America'nın verilerine göre. S&P 500 şirketlerinin yüzde 97'sinin ilk çeyrek sonuçlarını açıklamasıyla, hisse başına kazançlar, konsensüs tahminlerinin yüzde 3 oranında üzerinde gerçekleşti ve kazanç artışlarına Muhteşem Yedili hisseleri öncülük ederken S&P 500'deki diğer 493 hisse de sağlam sonuçlar verdi.

Bank of America, paylaştığı notta, “Ayrıca, ikinci yarıya ilişkin yüksek beklentilere dair endişelere rağmen, 2024'ün geri kalanına ilişkin kazanç tahminleri de çeyrek bazında hafif de olsa yükseldi” diye yazdı.

Borsalarda büyük değişim hazırlığı

 

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

 

Borsada yükseliş eğilimi güçleniyor

 

Fundstrat: Mayıs ayı hisse senetlerinde alım için doğru zaman

 

Fundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek

 

Fundstrat: Borsada satışlar sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)