E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?---

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?
24 Mayıs 2024 - 14:39 borsagundem.com

ABD’de Dow Jones Endeksi, 40 bin puanda tutunamadı ve sert bir düşüş yaşadı. Düşüş diğer endekslerde de kendini gösterdi.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Dow Jones Endeksi yataktan düşüyor. Peki hisse senetleri neden yeni zirvelerden sonra geri çekilmeye karşı savunmasız kaldı?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında Fed tutanaklarının gidişatı belirlediği ve Nvidia sonuçlarının olumlu piyasa koşullarına odaklanmada başarısız olduğu görülüyor.

Kulağa çirkin gelen bir düşüş

MarketWatch’tan William Watts ve Joy Wiltermuth’un haberine göre, Nvidia’nın, Fed'in Çarşamba günkü Mayıs ayı politika toplantısı tutanaklarının açığa çıkardığı olumsuz hisse senedi piyasası atmosferini düzeltmeye yetmediği gözlendi.

Dünyanın en sevilen yapay zeka rallisinde yaşanan bir başka olumlu çeyreğe rağmen, hisse senetleri Perşembe günü yeniden ayağa kalkamadı. Nvidia hisseleri ilk kez 1.000 dolar seviyesinin üzerine yükselirken, S&P 500 Endeksi açılış zilinde gün içi rekorunu kırdıktan sonra yüzde 0,7 oranında düştü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq bile yüzde 0,4 oranında düşüşle yeşil bölgede kalmayı başaramadı.

Daha geçen hafta ilk kez 40 bin puanlık kritik eşiği gölgede bırakan Dow Jones Endüstriyel Ortalama ise dünü 605,78 puan ve yüzde 1,5 oranında düşüşle 39.065,26 puanda kapattı. Dow Jones Piyasa Verilerine göre endeks, 22 Mart 2023'ten bu yana en büyük bir günlük yüzdesel düşüşü yaşarken puan düşüşü 21 Şubat 2023'ten bu yanaki en sert düşüş oldu.

Truist Advisory Services Baş Piyasa Stratejisti Keith Lerner, “Nvidia’dan beklenen kazanç raporunun ardından bugüne geliyorsunuz ve sanki bir istihdam ya da CPI günü gibi geçiyor. Duygusuz bir tepki var” diyor.

Piyasa genişliğinde bozulma

Bu kulağa çirkin geliyor ancak teknik analistler, hisse senetlerinin Nisan ayındaki gerilemenin ardından Mayıs ayında yeni zirvelere ulaştığı son hamlelerden sonra bunun tamamen beklenmedik bir durum olmadığını söylüyor.

Arbeter Başkanı ve teknik analist Mark Arbeter, hisse senetlerinin geçen ayki gerilemede 19 Nisan'da belirlediği düşük seviyeden 15 Mayıs'a kadar sıçrama yapması nedeniyle genel piyasadaki genişliğin çok güçlü olduğunu ancak bu genişliğin son altı günde bozulma belirtileri gösterdiğini ifade ediyor.

Arbeter, geçen hafta sadece teknoloji sektörünün daha yüksek olduğunu ve gayrimenkul, enerji, finans, ihtiyari hizmetler ve kamu hizmetleri sektörlerinin yüzde 1,3 ila yüzde 2,7 oranında düştüğünü belirtiyor. Arbeter, “Orta ve küçük ölçekli endeksler altı gün önce zirve yaptıktan sonra düşüşe doğru hızlanırken, duyarlılık ölçümleri yükselişin ters seviyelere yaklaştığını gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Ana endekslerin çok büyük bir yükseliş hareketinin ardından kısa süreli küçük bir yeni yükseliş yaşaması, yani bu özel grafik yapısı bazen olumsuz sonuçlara yol açabilir.”

İşler kızışıyor

Peki ya temel veriler? Hizmet sektöründe faaliyette bir hızlanma olduğunu gösteren satın alma yöneticileri endeksi okuması, Fed tutanakları nedeniyle yatırımcıları zaten tedirgin etmiş durumda. Bu da politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmek için acele etmediklerini ve bazı durumlarda gerekli görülmesi halinde başka bir artış yapmaya istekli olduklarını gösteriyor.

Lerner, ekonomik verilerin ardından 10 yıllık Hazine getirisinin destekten toparlandığını ve küçük sermayeler ve gayrimenkul gibi piyasanın faiz oranına daha duyarlı kısımlarının baskı altına girdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Fed’in yönünün ne olduğuna geri döndük. Ayrıca Anma Günü'ne doğru oldukça zayıf bir piyasa var. İşler daha da kızışıyor.”

Nvidia tek başına piyasası toparlayamaz

Nvidia'nın piyasayı destekleyen sonuçlarından ziyade, çip şampiyonunun kazanç raporunu aradan çıkarmak gibi bir durumunun da söz konusu olabileceği düşünülüyor. Lerner, “Piyasayı açıkta bırakan ya da olumsuz düşünen kişiler, artık Nvidia katalizörünü aradan çıkarmış oldu. Kimse Nvidia'nın önüne geçmek istemedi” diyor.

Diğer uzmanlar da gelecek uzun hafta sonunun potansiyel rolüne dikkat çekiyor. Cuma günü tahviller erken kapanıyor ve tüm ABD piyasaları Pazartesi günü Anma Günü tatili nedeniyle kapalı. Harris Financial Group'un yönetici ortağı Jamie Cox, “Piyasalar uzun bir tatil hafta sonuna girerken biraz nefes alma eğiliminde” diyor ve Fed tutanaklarının katalizör işlevi gördüğünü ve Nvidia'nın bile piyasaları pozitiflere yeniden odaklayamadığını söylüyor.

Bu arada, Nvidia'nın, dünyanın en önemli hisse senedi olduğuna ilişkin abartılı yorumlara rağmen piyasayı kurtarmasını beklemek, piyasa genişliği kötüleştikçe, kaçınılmaz olarak uzak bir ihtimal olarak kalıyor. Arbeter, “Beş ila yedi mega hisse senedi piyasayı daha yükseğe çekse de, Nvidia’nın tek başına bunu yapabileceğini ciddi olarak düşünmüyorum” diyor.

Borsada kazanmak için o günü kaçırmayın

 

JPMorgan'dan hisse senedi analizi: Cazip görmüyoruz

 

Fundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek

 

Dev teknoloji şirketlerinin geleceğini ABD Çin rekabeti belirleyecek

 

Bostic: Fed'in faiz indirimi biraz daha geç olabilir

 

Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)