E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek---

Fundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek

Fundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek
24 Mayıs 2024 - 11:02 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, uzun vadede teknoloji hisselerindeki yükseliş eğilimini sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geri çekilme süreci başlıyor ancak Fundstrat’tan Tom Lee, teknoloji hisselerinde rekor artışlar beklediğini ifade ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fundstrat, küresel iş gücü sıkıntısının teknoloji hisselerini hızla yükselteceğini ve sektörün, toplam borsanın yüzde 50'sine kadar büyümeye hazırlandığını söylüyor.

Toplam borsanın yüzde 50’si

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fundstrat'tan Tom Lee'ye göre, 2030'un sonuna kadar küresel düzeyde yaklaşık 80 milyon çalışan açığı yaşanacak ve teknoloji hisseleri bu gelişmenin etkisiyle hızla yükselecek.

Lee, paylaştığı videoda, teknoloji sektörünün, gösterge endeksindeki mevcut ağırlığı olan yüzde 30 civarından S&P 500'ün yüzde 50'sine çıkmasını beklediğini söylüyor. Lee bu yorumları, Nvidia'nın gişe rekorları kıran ilk çeyrek kazanç raporunu yayınlamasının ve hisselerin yüzde 10 artışla rekor seviyelere çıkmasının ardından yapıyor.

Ancak Lee'ye göre yapay zeka tırmanışı için henüz erken çünkü yapay zeka, üretkenliğin artırılmasına ve yaklaşmakta olan iş gücü sıkıntısı sorununun üstesinden gelinmesine yardımcı olacak ve henüz o an gelmedi.

İş gücü sorununa çözüm

Lee, “İş gücü, toplam dünya nüfusundan daha yavaş büyüyor ve 10 yılın sonunda bu fark yaklaşık 80 milyon çalışana ulaşıyor. Dolayısıyla, yapay zekanın yapacağı gibi bir üretkenlik patlaması olmadığı sürece bu, şirketlere veya yenilik yapmaları için verilen teşviklere yönelik çok fazla baskı yaratacak. Bu da yıllık ücret harcamalarından teknoloji harcamalarına geçiş göreceğiniz anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Lee, şirketlerin artan iş gücü açığını gidermek için yapay zeka teknolojisine yılda yaklaşık 3,2 trilyon dolar harcayacağını tahmin ediyor. Lee, yıllık geliri yaklaşık 100 milyar dolara yaklaşan Nvidia'nın bu harcamalardan büyük ölçüde faydalanacağını da ekliyor.

Parabolik artış

Lee’ye göre bu, teknoloji şirketlerinin üretkenliği artırmaya yardımcı olması nedeniyle küresel iş gücü sıkıntısının teknoloji hisselerinde parabolik bir artışa yol açtığı ilk sefer değil.

Lee, “1948 ile 1967 yılları arasında küresel bir iş gücü açığı vardı ve teknoloji hisseleri parabolik bir seyir izledi. 1991 ile 1999 yılları arasında küresel bir iş gücü sıkıntısı vardı ve teknoloji hisseleri yine parabolik bir seyir izledi. Dolayısıyla bugün olan da bu” diyor.

Balon söz konusu değil

Nvidia'nın ‘dot-com balonu’na benzer bir balonun içinde olup olmadığına gelince, internetin ortaya çıktığı dönemde Cisco hisselerinin rekor seviyelere yükselmesine atıfta bulunarak Lee, durumu farklı bir perspektife oturtuyor.

Lee, “Nvidia’nın arzı kısıtlı olduğu için 100.000 dolarlık bir çip sattığını, başka kimsenin ise gerçekten çip satmadığını unutmamak gerekiyor. Buna karşılık internet patlaması sırasında Cisco 100 dolarlık bir yönlendirici (router) satmış ve yine de 100x’lik fiyat/kazanç oranına ulaşmıştı. Bence Nvidia'nın 30x’lik fiyat/kazanç oranı oldukça çekici görünüyor ve bu yüzden bir balondan söz etmek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Dev teknoloji şirketlerinin geleceğini ABD Çin rekabeti belirleyecek

 

Hedge fonlar teknoloji hisseleri alımını artırdılar

 

Teknoloji hisseleri için kritik yorum: Köpük var

 

Nvidia'dan Çin pazarına iddialı giriş

 

Nvidia hisseleri ucuzluyor

 

Nvidia hisseleri uçuşa geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)