E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetlerinin popülaritesi giderek artıyor---

Hisse senetlerinin popülaritesi giderek artıyor

Hisse senetlerinin popülaritesi giderek artıyor
07 Haziran 2023 - 16:05 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rallinin de katkısıyla, hisse senetlerine yatırım yapan Amerikalıların sayısı her geçen gün artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oldukça kasvetli geçen 2022 yılının ardından ABD borsaları yine yükseliş trendine girdi. Bunda sayıları giderek artan hisse senedi yatırımcılarının da etkisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, giderek daha fazla Amerikalı hisse senetlerine yatırım yapıyor. Bunun, Amerikalıların finansal geleceği için olumlu bir gelişme olmasının yanı sıra borsalarda yaşanan rallinin devam edeceğini bir işareti olduğu düşünülüyor.

Enflasyondan korunma

The Washington Post’tan Michelle Singletary'nin haberine göre, Amerikalıların yüzde 61’i hisse senetlerine yatırım yapıyor. Bu rakam, 2008 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye karşılık geliyor. Hisse senedi yatırımcıları arasında Y kuşağı da geleneksel yatırımları tercih ediyor.

Amerikalılar kripto para birimleri gibi artık modası geçmiş yatırımlardan uzaklaşıyor. ABD’de pek çok kişi, finansal refahını borsa aracılığıyla elde etmeye çalışıyor. Zorlu bir yolculuk olsa da, hisse senetlerine yatırımın, enflasyonun düşük ödemeli mevduat hesaplarında oturan nakit değerini aşındırmasına izin vermekten daha iyi olduğu düşünülüyor.

1998'den beri Gallup, yıllık Ekonomi ve Kişisel Finans (Economy and Personal Finance) anketinin bir parçası olarak Amerikalılara hisse sahipliğini soruyor. Büyük Durgunluk, on yıldan fazla bir süre boyunca hisse senedi sahiplik seviyelerini düşürerek pek çok kişiyi piyasadan korkuttu; Gallup'un Nisan ayında yaptığı en son ankete göre ise bu düşüşün 2013 ve 2016 yıllarında yüzde 52 seviyelerine kadar gerilediği görülüyor. Ancak Gallup'un son anketine göre Amerikalılarda Hisse senedi sahipliği giderek artıyor.

En önemli faktör borsa rallisi

Gallup'ta kıdemli bir editör olan Jeffrey Jones, “Nihayet Büyük Durgunluk'tan hemen önce bulunduğumuz yere geri döndük” diyor. ABD'li yetişkinlerin yüzde 61’i borsada bireysel hisse senedi, yatırım fonu olduğunu söylüyor. Bu oran, 2008’den beri en yüksek seviyeye karşılık geliyor.

Bir finansal hizmetler firması olan Morningstar'ın kişisel finans ve emeklilik planlama direktörü Christine Benz, “Yatırımcıların bir grup olarak ne yaptıkları hakkında genelleme yapmak zor olsa da, hisse senetlerinin performansının bu kadar güçlü olması bence çok büyük bir faktör” şeklinde konuşuyor.

Benz, ABD hisse piyasalarının son 10 yılda yıllık bazda yaklaşık yüzde 12 ve küresel mali krizin en kötü vurduğu 2008'i de içeren son 15 yılda ise yaklaşık yüzde 10 kazandırdığına dikkat çekiyor. Benz, “Başka hiçbir büyük varlık sınıfı bu seviyelere yaklaşmadı. Tahviller son on yılda yüzde 1'den biraz fazla ve son 15 yılda yüzde 3'ten biraz daha fazla getiri sağladı” diyor.

Kilit faktör

Benz, hisse senetlerinin baş döndürücü sonuçlarının piyasa katılımındaki artışta kilit faktör olduğunu söylüyor. Benz, diğer bir neden olarak ise şirket emeklilik planlarını gösteriyor.

Benz, “401(k) katılımcı davranışına baktığınızda, yatırımcıların çok hoş bir satın alma ve biraz daha satın alma ve sadece beklemede kalma modelini görme eğilimindesiniz. Hesaplarında günlük olarak neler olup bittiğine çok dikkat etmiyorlar ve bu, uzun vadeli getirileri ve finansal refahları için fayda sağlıyor” şeklinde konuşuyor.

Varlıklılar daha çok yatırım yapıyor

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yüksek gelirli Amerikalıların hisse senedi sahibi olma olasılığı daha yüksekt. Yıllık hane geliri 75.000 dolar veya daha fazla olan her 10 Amerikalının 8'inden fazlası kendi hisse senedine sahip bulunuyor.

Gallup'a göre yaşlı Amerikalılar ise borsadan çıkmıyor. Jones, ‘baby boomer'ların 60'lı yaşların ortalarına geçerken hisselerini ellerinde tutmaya devam ettiğini söylüyor. 2001'den bu yana, her 10 baby boomer'ın 6'sından fazlası hisse senetlerine yatırım yapıyor.

Y kuşağı arasında görece daha yaşlı olanlar, yani şimdi 40'larının başında olanlar, kariyerlerinde yerleşik hale geldikçe ve yatırım yapacak daha fazla gelirleri oldukça hisse senedi yatırımlarını artırıyor. Gallup'a göre, 30 ila 49 yaş arası kişilerin yüzde 67'si hisse senedine sahip bulunuyor. Jones, “Son on yılda Hisse senetlerinin geri döndüğünü gördüler” diyor.

Çıkarılacak dersler

Gallup anketi bazı sonuçlar da ortaya koyuyor. Buna göre, oynaklığın sizi yatırım yapmaktan caydırmaması gerekiyor. Kısa vadede ihtiyacınız olan parayı kenara ayırmalı ve ardından borsanın geçmişte yaptığını yapmasına izin vermelisiniz. Olumlu getiriler garanti edilmese de altın veya kripto üzerinde spekülasyon yapmaktan daha iyi olduğunu bilmelisiniz.

Gallup uzun zamandır Amerikalılara en iyi uzun vadeli yatırımın hangisi olduğunu soruyor. Cevaplar ise tahviller, emlak, tasarruf hesapları, hisse senetleri, yatırım fonları veya altın arasından emlak ve altın bu yıl borsadan daha üst sıralarda yer alıyor. Altın, 2015 ile 2022 arasında gayrimenkul ve hisse senetlerinin ardından üçüncü sırada seyrediyordu.

Kriptoda oran düşüyor

Gallup, en iyi yatırım araçları sorusuna normal seçeneklerle birlikte kripto para birimini de eklediğinde ise sonuçlar farklılaşıyor. Buna göre, geçen yıl, ankete katılanların yüzde 8'i kripto para birimini seçerken bu oranın tahvillerin önüne geçtiği görülüyor.

Gallup'un Nisan ayında yaptığı aynı ankete göre, kripto borsasu FTX'in geçen yılki çöküşünün ve Bitcoin'in fiyat oynaklığının ardından Amerikalıların yalnızca yüzde 4'ü kripto para biriminin en iyi yatırım aracı olduğunu söylüyor.

Kripto piyasası için kötü haberler gelmeye devam ediyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu hafta dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance'i menkul kıymetler yasalarını ihlal etmek ve yatırımcılara yanlış beyanda bulunmakla suçlayan bir dava açtı. Başka bir davada ise SEC, Coinbase'i ‘kripto varlık menkul kıymetlerinin alım satımını yasa dışı bir şekilde kolaylaştırarak milyarlarca dolar komisyon yapmakla’ suçladı.

En sık yapılan hatalar

Benz, genel olarak yatırımcılar için ve özellikle daha az deneyime sahip genç yatırımcılar için iki sorunlu nokta olduğunu söylüyor: Çok sık alım satım ve spekülatif yatırım. “Piyasanın iniş ve çıkışlarını zamanlamaya çalışmak riskli” diyen Benz, “Çok az profesyonel yatırımcının bu tür bir piyasa zamanlaması konusunda şansı oluyor ve bu da yeni yatırımcıların bunu doğru yapma becerisi konusunda şüphe uyandırıyor” diyor.

Spekülatif yatırım hakkında da konuşan Benz, “Portföyünüzü kripto para birimleri, spekülatif hisse senetleri veya dar tanımlı borsa yatırım fonları ile çok fazla riske atmayın” şeklinde konuşuyor. Benz, “Ancak hedefiniz uzun vadede zenginlik oluşturmaksa, geniş tabanlı hisse senedi fonlarına ve/veya hedef tarihli fonlara bağlı kalın. Çoğu hedef tarih fonu, Hisse senetleri, tahviller ve diğer yatırımların bir karışımından oluşur. Bu ‘yatır ve unut’ yatırım türü, yatırımcılar belirli bir emeklilik tarihine yaklaştıkça daha muhafazakar hale geldikleri için tasarlanmıştır. Hedef tarih fonları, genç yatırımcılar için hisse senetlerinde genellikle daha yüksektir” diyor.

Kritik uyarı: ABD'de hisse senedi rallisi durabilir

 

Yatırımcılar hisse senedi, tahvil ve altına yöneldi

 

Hisse senedi geri alımlarında rekor

 

İngiliz yatırımcıların hisse senedi fonlarına yatırımları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)