E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te bir günde 2 büyük sınav---

Wall Street’te bir günde 2 büyük sınav

Wall Street’te bir günde 2 büyük sınav
10 Haziran 2024 - 11:27 borsagundem.com

Yatırımcılar bu hafta enflasyon verilerine ve FED açıklamalarına kilitlendi. Üstelik iki kritik veri de aynı gün içerisinde açıklanacak.


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 12 Haziran’da hem mayıs ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamlarıyla hem de ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2 gün sürecek para politikası toplantısı sonrası gelecek faiz kararıyla karşılaşacak.

FED açıklamaları ve TÜFE rakamları piyasaları tek başına dahi ciddi bir oynaklığa sevk etme potansiyeline sahip olmasıyla biliniyor. Çarşamba günündeyse yatırımcılar bir günde piyasaların birinci gündem maddeleri enflasyon ve para politikası kararları hakkında kritik verilere erişmiş olacak.

FED’in para politikası toplantısı sonrasında faizleri sabit tutacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yatırımcılar FED kararlarından ilk faiz indiriminin ne zaman olacağına ilişkin ipuçları yakalamayı bekliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar 2024’ün başında FED yönetiminden yıl boyunca altı veya yedi çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyordu. Ancak cuma günü açıklanan mayıs ayı istihdam verileri de dahil olmak üzere yılın başından bu yana gelen beklentilerin üzerindeki istihdam ve enflasyon raporları faiz indirimi beklentilerini törpüledi. Şimdiyse yatırımcılar ilki eylül ayında olmak üzere toplamda iki faiz indirimi bekliyor.

Hisse senetlerine ilişkin büyük soru işareti

Faiz indirimi beklentilerinin karşılıksız kalmasına rağmen hisse senetleri ise ralliden vazgeçmedi. ABD ekonomisinin dayanıklılığına dair göstergeler bu yılın ve gelecek yılın bilanço büyümesine olan özgüveni destekledi.

Yatırımcılarsa borsa rallisinin mükemmelliği fiyatladığını ve piyasaların hayal kırıklıkları karşısında savunması kaldığı düşüncesinden endişeleniyor.

FactSet verilerine göre ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün 12 aylık ileriye dönük fiyat kazanç oranı 20,7 seviyesinde. FK oranlarındaki tarihsel ortalamalara bakıldığında ise 5 yıllık ortalamanın 19,2 ve 10 yıllık ortalamanın 17,8 olduğu görülüyor.

MarketWatch’un haberine göre Wilshire’in Baş Yatırım Sorumlusu Josh Emanuel konuyla ilgili açıklamasında, “Hisse senedi değerlemeleri bugün pahalı konumda ve bunun ileriye dönük bir bilanço büyümesi hikayesini doğrulaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Emanuel, Wall Street'in 2024 ve 2025 boyunca S&P 500 için yaklaşık %25'lik bilanço artışında çok az hata payı olduğunu da sözlerine ekledi.

İstihdam raporu yatırımcıların moralini bozdu

Cuma günü açıklanan mayıs ayı istihdam raporu, ABD Hazinesi tahvil getirilerinde yükselişe neden olan bir satış dalgasını tetikledi. Wall Street borsalarında ise seans boyunca sınırlı düşüşler hakimdi.

Veriler ABD’nin mayıs ayında 272.000 yeni tarım dışı istihdam yarattığını gösterdi. Ekonomistlerin beklentilerini aşan bu rakam ABD ekonomisinin hâlâ güçlü olduğunu ve FED’in yakın zamanda faizleri düşürme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Ancak ABD’deki işsizlik oranı ise %3,9’dan %4’e yükseldi ve Ocak 2022’den bu yana ilk kez bu seviyeye ulaştı.

Haftanın son seansında kaydedilen düşüşlere rağmen Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftalık bazda sırasıyla %0,3, %1,3 ve %2,4 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi yılın başından bu yana %14, S&P 500 Endeksi %12 ve Dow Jones Endeksi ise %2,9 artış gösterdi.

Yatırımcılar borsalar için beklentileri fazla mı yükseltti?

Emanuel ABD Hazine piyasasının istihdam verilerinin ardından yeniden kalibre edilerek getirilerini yükselttiğine dikkat çekti ve hisse senetlerinden de benzeri bir reaksiyon beklediğini söyledi.

Yükselen tahvil getirileri özellikle de ani yükselişler hisse senetleri için iyi haber değildir. Yükselen getiriler borçlanma maliyetlerini artırır, daha da önemlisi, hisse senetlerini tahviller karşısında daha az cazip bir konuma getirir. Zira yükselen tahvil faizleri geçmiştekine göre daha fazla minimum riskli getiri sağlayabilir.

Emanuel, tahvil piyasalarının ekonomik verilere yanıt olarak daha rasyonel davrandığını ve faiz indirimi beklentilerini azalttığını savundu. Borsa uzmanı, "hisse senedi piyasaları ve risk varlıkları, hisse senetlerinin daha yüksek faiz oranlarından gelen fiyatlama rüzgarını aşacağı fikrine dayanarak bu tabloya omuz silkti" uyarısında bulundu.

Emanuel’e göre bilanço büyümesinin halihazırda çok güçlü olduğu, yatırımcılarda iyimserliğin hakim olduğu, ekonominin artık bir resesyonu fiyatlamadığı ve yatırımcıların hisse senetlerine portföylerinde daha fazla yer verdiği mevcut ortamda borsaların beklentileri aşması da bir o kadar zor olacak.

Noktasal grafik yatırımcıların odağında

Çarşamba günkü FED gündeminde yatırımcılar ‘noktasal grafik’ olarak bilinen Ekonomik Projeksiyon Özeti grafiğine ve Powell’ın açıklamasına odaklanacak.

Noktasal grafikler her bir FED yöneticisinin para politikasına ilişkin beklentilerini noktalarla ifade ediyor. Yatırımcılarsa kaç FED yetkilisinin faiz indirimi öngördüğünü görmek istiyor. En son noktasal grafikler mart ayında yayınlanmıştı. Grafiklerse 2024 boyunca 3 kez faiz indirimi yapılacağını gösteriyordu.

Danske Bank ABD Makro Kıdemli Analisti Antti Ilvonen, “Ekonominin aşırı ısındığına dair hiçbir işaret göremediğimizden Powell’ın daha fazla faiz indirimine ilişkin spekülasyonları küçümsemeye devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Ilvonen, “Yapışkan enflasyon faiz indirimlerini gelecekte daha da ileri tarihlere götürmeye devam edebilir. Ancak mevcut faiz oranları seviyesi hâlâ yeterince kısıtlayıcı olarak görülüyor. Bu da piyasalar için bir güvercin sinyal olabilir” açıklamasında bulundu.

Dev borsa rallisini kaçıran yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?

 

Piyasalarda Fed, Macron, işlem vergisi belirsizliği

 

ABD piyasalarında kritik bekleyiş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)