E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev borsa rallisini kaçıran yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?---

Dev borsa rallisini kaçıran yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?

Dev borsa rallisini kaçıran yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?
10 Haziran 2024 - 10:58 borsagundem.com

ABD borsaları 2022 Ekim ayından bu yana yüzde 54’lük devasa bir ralli yaşadı. Peki bu ralliyi kaçıran yatırımcılar ne yapmalı?

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında iki seneye yakın bir zamandır süren dev ralli yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor. Yatırımcılar bundan sonrası için nasıl bir planlama yapılması gerektiğine odaklanıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birçok yatırımcı ABD borsalarındaki dev rallide yerini almış olsa da, para piyasası fonlarında biriken devasa tutar, hala birçok yatırımcının ralliye katılmadığını gösteriyor.

Kenarda bekleyen 7 trilyon dolar

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fed'in 27 Temmuz 2023'te son faiz artırımını yapmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti ve para piyasası fonlarında bekleyen rekor 7 trilyon dolar, yatırımcıların önemli bir kısmının o zamandan bu yana yaşanan dev borsa rallisini kaçırdığının bir kanıtı olarak kabul ediliyor.

Fed'in tarihteki en hızlı parasal sıkılaştırma rejimini çevreleyen durgunluk ve belirsizlik korkusu, birçok yatırımcının 2022 ayı piyasasının tekrarlanma potansiyeli konusunda korkmasına neden oldu. Ancak S&P 500 Endeksi o zamandan bu yana yüzde 17 oranında arttı ve yükseliş Ekim 2022'nin en düşük seviyesinden bu yana yüzde 54'lük devasa bir orana ulaştı.

Janus Henderson portföy yöneticisi John Lloyd'un paylaştığı nota göre, borsadaki yükselişin büyük bir kısmını kaçırmış olsanız bile ileriye yönelik başarı şansınızı artırmak için yapabileceğiniz iki önemli hamle bulunuyor.

Volatiliteyi kucaklayın

Başarılı bir yatırımcı olmak için, hisse senetleri kazançtan kayıplara doğru giderken sağlıklı dozda riski, belirsizliği ve acıyı kabul etmeniz gerekiyor.

Bir yatırımcının yapabileceği en büyük hatalardan biri, uzun vadeli bir plana bağlı kalmak yerine, borsadaki iniş ve çıkışlara anlık bir tepki olarak yatırım kararları almaktır. Bu nedenle borsadaki yükselişi kaçırdıysanız, ileriye doğru ilerlemek ve belirsizliği kucaklamak çok önemlidir.

Lloyd, “Gelecek doğası gereği bilinemez ve ne olacağını doğru bir şekilde tahmin edebilsek bile, nasıl ve ne zaman olacağını bilmek, yine muğlak kalır. Bu nedenle gelecek yılın iyi bir yıl, kötü bir yıl ya da ikisinin arası bir şey olabileceği gerçeğiyle barışmak gerekiyor” diyor.

Dahası, nakit olarak kenarda durmak da yatırımcı psikolojisini inanılmaz derecede zorluyor ve ileride daha fazla sorun yaratabiliyor. Lloyd, “Kenarda oturmak, yatırımcıları iyi haberler karşısında hüsrana uğrayacakları bir duruma sokuyor ve hatta piyasaların düşüşe geçmesi için kötü haberler almayı bile umut edebiliyorlar. Bu, yatırımcıları, ciddi bir kuraklığın yaşanmasını umarak ekim yapmamaya karar veren çiftçilere benzer kılıyor” diyor ve ekliyor: “Bu baş aşağı teşvik sistemi, piyasadaki her darbe kişinin kendi pozisyonu konusunda acı çekmesine neden olduğundan, yatırımcının psikolojisini son derece zorlayabilir.”

Dolayısıyla, eğer hâlâ nakit parayla oturuyorsanız ve yatırım yapmıyorsanız ve paranızı bir sonraki borsa düşüşü sırasında işe koymayı umuyorsanız, Lloyd zihniyetinizi ‘geleceğin belirsizliğini kucaklayacak şekilde’ ayarlamanızı öneriyor.

Lloyd, “Finansal hedeflerini finans uzmanlarıyla birlikte gözden geçirerek ve hedef varlık tahsislerini uzun vadeli hedeflerinizle uyumlu olacak şekilde yeniden dengelemeye çalışarak harekete geçin” şeklinde konuşuyor.

Ralli yapmayan varlıkları alın

S&P 500'ün geçen yıl yükselişe geçmesi, hâlâ değerinin altında varlıklar olmadığı anlamına gelmiyor. Lloyd, ABD'deki temel sabit gelirin hâlâ acı veren bir ayı piyasasından muzdarip olan ve yüksek faiz oranları nedeniyle henüz toparlanamayan bir varlık sınıfı olduğunun altını çiziyor.

Bu, faiz oranları düşmeye başladığında tahvillerin büyük bir yükseliş görebileceği anlamına geliyor. Lloyd, “Bizim görüşümüze göre, tahvillerin daha iyi performans göstermesine yönelik koşullar kesin olarak mevcut ve faiz oranları henüz bunu yansıtacak şekilde hareket etmedi; bu da yatırımcılar için fırsat yaratıyor” diyor.

Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlaması bekleniyor. Lloyd şöyle konuşuyor: “Gelecek herhangi bir zaman, parlak ve umutlu ya da karanlık ve uğursuz görünebilir. Hatta sadece farklı insanlara tüm bunlar aynı anda bile görünebilir. Kişisel bakış açıları ne olursa olsun, yatırımcıların geleceğin bilinemez olduğunu kabul etmesi ve yine de yatırım yolculuklarına bağlı kalmaya devam etmeleri gerektiğine inanıyoruz.”

Ed Yardeni: Fed’in güvercin melodisi borsa rallisi için yeterli

 

Borsada yaz rallisini riske atacak 3 tehlike

 

Boğalar yaz rallisinin kokusunu aldı

 

David Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere

 

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?

 

Wall Street ralliyi kovalıyor: Yatırımcılar ne yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)