E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDünya gözünü burdan alamıyor---

Dünya gözünü burdan alamıyor

Dünya gözünü burdan alamıyor
20 Ocak 2012 - 00:28 borsagundem.com

Türkiye'nin genç alışveriş gücü tüm dünyanın ağzını sulandırıyor.

Yüzyıllar boyunca mücevher kumaş baharatları sokakta kurulan pazarlarda satan Türkiye Avrupa’nın alışveriş merkezine en geç kavuşan ülkesi olsa da arayı çabuk kapattı.
Avrupa’nın en genç nüfusu yabancı yatırımcının gönlünü çelince Türkiye son dönemin en hızlı büyüyen alışveriş cenneti haline geldi.
Emlak konusunda çalışan yatırımcıların gözünden kaçmayan Rusya Türkiye gibi alışverişin boru hattının yüzde 30’unu oluşturan ülkelerde zengin ve kalabalık şehirler mantar gibi biten AVM’lerin istilası altında.
Türkiye gibi inanılmaz genç nüfus potansiyeli ve harcama isteğinden etkilenen Türkiye’ye yatırımlarını her geçen gün arttırıyor. Hamburg merkezli Union İnvestment yönetim kurulu üyesi Frank Billand 450 milyon euro (574 milyon dolar) yatırımları olduklarını ve Türkiye’deki bu potansiyelden etkilendiklerini dile getirirken, özel tüketimin GSYH’yı ateşlemesi ile yüzde 8.2 büyüyen Türkiye’nin Almanya’nın 3 katı büyüme göstermesi de yatırımcı için tercih sebebi olduğuna dikkat çekiyor.
Kanada’nın emeklilik fonlarının Türkiye, Rusya ve Ukrayna’da uzun vadeli yatırımları da bu cazibenin göstergesi. Kanada’nın en büyük ikini emeklilik fonu Türkiye’de Multi Corp’un kontrol ettiği AVM’lerin yüzde 27 hissesine sahip olması ile ülkede en büyük iş geliştirme fonu haline geldi.
Gelişmekte olan piyasaların kendisine has engebeleri olduğunu kaydeden emeklilik fonu yönetim kurulu üyesi ve Hoberg abd Union Investment yöneticisi Wenzel Hoberg Türkiye’de daha küçük merkezlere yöneldiklerini ofis ve konut projeleri ile Türkiye yatırımlarını sürdüklerine değindi.
Emlak fiyatları ve kiralarda yaşanacak düşüşün talebi destekleyeceği Capital Economics ekonomisti Kelvin Davidson, yatırım oranının bina değeri ile üretilebilecek faydanın hesaplanması ile belirleneceğini kaydetti.
Türkiye’nin ilk modern alışveriş merkezi 1988’de açılan Galleria Ataköy şehrin batı banliyösü olarak adlandırılan alan hızla gelişti sadece bu bölgede 2013 sonuna kadar 37 yeni AVM’nin açılması planlanıyor.
13 milyonluk İstanbul’da 2011’de 93 tane yeni AVM inşaatı başlarken 2013 sonunda rakamın 132’ye çıkması bekleniyor.
Yatırımlar sanayide de canlanmaya neden olurken Türkiye’de perakende satış alanları yüzde 35 artarak 339 milyon euroluk yatırım alanı oluşturdu.
Dünyanın dört bir yanından gelen talep de her geçen gün artıyor. Alman Otto Ailesi Ankara AnkaMall’a 525 milyon dolar teklif ederken Amerika merkezli Pramerica Antalya’da TerraCity’e 200 milyon euro teklif ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)