E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te bilanço dopinginin etkisi geçti mi?---

Wall Street’te bilanço dopinginin etkisi geçti mi?

Wall Street’te bilanço dopinginin etkisi geçti mi?
27 Mayıs 2024 - 11:33 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz hafta bilanço raporlarından istenilen verimi alamadı. Yatırımcılar yeniden FED gündemine odaklanıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta Nvidia bilançosunun Amerikan hisse senetleri piyasalarını uçurması bekleniyordu. Ancak yapay zeka devinin rekor bilançosuyla beklenen ralliyi tek başına gerçekleştirdi. Hisse senetlerinin geri kalanı ise dalgalı bir seyir izledi.

Küresel borsaların ralliye ayak uyduramamasındaki en önemli sebepse ABD Merkez Bankası’nın (FED) 30 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen para politikası toplantısının tutanaklarıydı. Zira tutanaklar FED yöneticilerinin faiz oranlarını düşürme konusunda henüz rahat hissetmediğini ve gerekirse faiz artışları yapılabileceğini gösteriyordu.

ABD borsaları Anma Günü tatili nedeniyle pazartesi günü kapalı olacak. Endişeli yatırımcılarsa hisse senetlerinin aşırı değerlenmesine, faiz indirimlerinin ne zaman geleceğine veya gelip gelmeyeceğine odaklandı. Piyasalarda yaz aylarının nasıl geçeceği ise tekrar merak konusu haline geldi.

MarketWatch’un haberine göre yatırımcıların odaklarını politika faizlerine tekrar kaydırmasıyla piyasalarda daha yumuşak bir hava oluşmuş gibi gözüküyor. Navellier & Associates’in kurucu başkanı olan Louis Navellier konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor:

“Bilanço sezonunun merkezinde hisse senetlerinin kısa vadeli faiz oranı hareketlerinden daha kopuk hale geldiği görülürken bilançolar yavaşladıkça FED’in faiz indirimi tahminlerine olan duyarlılığı da arttı.”

Goldman Sachs ekonomistleri cuma günü yayınladıkları raporda ilk faiz indirimi beklentilerini temmuzdan eylüle erteledi. Goldman’ın yeni tahmini vadeli piyasalardaki yatırımcı beklentileriyle de uyumlu. CME FedWatch göstergesine göre temmuzda sadece %12’lik ihtimalle eylülde ise %54 ihtimalle faiz indirimi yapılacağına işaret ediyor.

Araştırma firması Sevens Report’un Kurucusu Tom Essaye, oranları yatırımcıların eylül ayına kadar bir faiz artırımı olasılığını kabaca %80 olarak fiyatladığı haftanın başlarıyla karşılaştırılıyor. Essaye faiz indirimi beklentilerinde gerçek bir hareket olduğunu ve bunun daha yüksek ABD Hazinesi getirilerine ve daha zayıf hisse senetlerine yol açtığını söyledi. Ancak sadece FED’in değil, yatırımcı algılarının da değiştiğine dikkat çekmek önemli.

Essaye yatırımcıların bir kez daha FED’e yönelik beklentilerin bir uçtan diğer uca taşındığını belirtiyor. Yatırımcılar nisan ayı sonlarına kadar kendilerini yeni bir faiz indirimi ihtimaline hazırlıyordu. FED Başkanı Jerome Powell ise 1 Mayıs’taki basın toplantısında bu beklentileri söndürmüştü ve yatırımcıların eylül ayında bir faiz indirimine kesin gözüyle bakmasını sağlamıştı.

Esayye, “Yani çarşamba ve perşembe günkü piyasa hareketleri çok fazla şahin gibi görünüyor olsa da değildi. Piyasalar yeniden aşırı güvercin hale gelmişti ve çarşamba ile perşembe günü gelen veriler basit bir şekilde bu durumu düzeltti” açıklamasında bulundu.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 salı günü ulaştığı rekor kapanıştan sadece %0,3 uzakta işlem görüyor. Nasdaq Bileşik Endeksi ise Cuma günü yeni bir rekor kapanışa ulaştı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise çarşamba günü kaydettiği sert düşüşün ardından 17 Mayıs’ta ilk kez geçtiği 40.000 puan barajının altında kaldı. Endeks son rekorunun %2,3 altına kadar geriledi.

Bazı yatırımcılarsa rallinin geleceğini hisse senedi fiyat kazanç oranları üzerinden tartışıyor. Aşırı değerlenen hisse senetlerine dikkat çeken uzmanlar bir geri çekilmenin gecikmiş olabileceğini belirtiyor.

CFRA Research'e göre, S&P 500'ün önümüzdeki 12 aylık hisse başına kazanç beklentilerine dayalı olan fiyat-kazanç oranı 21,4 seviyesinde. Bu oran 2005'ten bu yana ortalamasına göre %30,3'lük bir artışı işaret ediyor.

Mizuho Americas'ın Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto, çarşamba günü yayınladığı bir notta, FED faiz endişeleri ortadan kalktığında, borsa yatırımcılarının endişeleneceği tek şeyin hisse fiyatlamaları gibi göründüğünü söyledi.

Ricchiuto "Hisse fiyatları bir avuç hisse senedi dışında herkes üzerinde ağırlık oluşturuyor gibi görünüyor. Ancak, piyasa ağırlığı endeksi yükselmeye devam ettiği sürece, hisse senedi fonu girişleri piyasayı yukarı yönlü tutacaktır ve düşüşlerin pozisyonlara yeni alımlar eklemek için bir fırsat olarak görüleceğini garanti edecek" açıklamasında bulundu.

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?

 

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

 

Bill Gross: Trump tahvil piyasaları için kötü seçim olur

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)