E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street şimdiden ABD'nin başkanını seçti---

Wall Street şimdiden ABD'nin başkanını seçti

Wall Street şimdiden ABD'nin başkanını seçti
22 Mayıs 2024 - 15:56 borsagundem.com

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri tüm dünyada merakla takip ediliyor. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert’in derlediği bilgilere göre borsalar şimdiden kimin başkan olacağını tahmin edebiliyor olabilir

BORSAGUNDEM.NET– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri kasım ayındaki kritik başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’in derlediği verilere göreyse, Wall Street borsaları görevdeki partinin başkanlık seçimini kazanıp kazanamayacağı konusundaki en iyi tahmincilerden biri.

Hulbert söz konusu seçim tahminlerine temkinli yaklaşılması gerektiğini hatırlatıyor. Zira oldukça geniş kapsamlı olan elektronik tahmin piyasalarında birçok kişi güvenilir tahminler elde etmeye çalışıyor. Ancak bu tahminlerden çıkan karışık mesajlar takipçilerini hayal kırıklığına uğratabiliyor.

Örnek vermek gerekirse bu haftanın başında en iyi olarak bilinen bazı elektronik tahminciler üzerinden gerçekleştirilen bir anket, alınan odak noktasına göre ABD Başkanı Joe Biden’ın yeniden seçilme olasılığının %38’in altındaki oranlardan %76’ya kadar yükselebildiğini gösterdi. Hulbert’e göre bu o kadar geniş bir aralık ki tahminlerden herhangi birine ağırlık vermek de zorlaşıyor.

Peki diğer ekonomik, finansal ve yatırımcı duyarlılığı göstergeleri ne diyor? Borsa yazarı bu sorunun cevabını öğrenmek için ABD’nin yerel GSYİH ile ölçülen Conference Board’un Tüketici Güven Endeksi’ni ve Michigan Üniversitesi’nin Tüketici Duyarlılığı Anketi’ni analiz etmiş. Hulbert seçim gününe kadar olan veri değişikliklerine odaklandığını ve sadece bir verinin görevdeki başkanın kazanma şansı ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu belirtiyor. (Borsa yazarı modelin gerçek olup olmadığına karar vermek için istatistiklerin sıklıkla başvurduğu %95’lik güven düzeyini de hesaba kattığını açıklamasına ekledi.)

Hulbert’in derlediği verilere göre, başkanlık seçimlerine dair iyi bir gösterge niteliği taşıyabilecek tek işaret borsaların kendisi. Borsa uzmanı bu istatistiği oluşturmak için Dow Jones Sanayi Endeksi’nin 1896’da kurulmasından bu yana tüm başkanlık seçimlerini mercek altına aldı. Seçim gününe kadar olan yıllık borsa getirilerini de dört eşit büyüklükteki gruba ayırdı. Araştırma sonuçlarına göre görevdeki partinin Beyaz Saray’ı elinde tutma olasılığı endeksin yılbaşından bu yana gösterdiği performansla birlikte yükseliyor.

Tarihsel korelasyonlara ve Dow Jones’un yılbaşından bu yana %5,6’lık yükselişine bakıldığında Biden’ın yeniden seçilme şansı %58,8. Borsalar seçim gününe kadar yükselişini devam ettirirse Demokrat Parti’nin başkan adayının seçilme şansı artacak ve borsa düşerse de seçilme şansı azalacak.

Elektronik tahminlerin bu denli karışık mesajlar gönderdiği bir ortamda tarihsel verilerin daha güvenilir tahminlerde bulunacağını iddia etmek de bir o kadar yanlış. Zira büyük bir örneklem olmadan bir modelin geleneksel istatistik açısından doğruluğunu tartışmak oldukça zor.

1992’deki seçimleri sırasında ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton’ın stratejisti olarak görev yapan James Carville, “Asıl suçlu olan ekonomidir” sözüyle ünlenmişti. Carville bu sözü Clinton’ın kampanya personeline söylemişti ve Beyaz Saray’ı elde tutmak için ekonominin diğer tüm konulardan daha baskın olduğuna dikkat çekmişti.

Hulbert de Carville’in bu sözünü bir miktar değiştiriyor ve “Asıl suçlu olan hisse senetleri piyasaları” demenin vaktinin geldiğini belirtiyor.

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?

 

Trump'a kötü haber: Hisseleri çakıldı

 

Nvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)