Foto GaleriEkonomiDolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

2 / 4 Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler
29 Haziran 2017 - 12:28

Kur için yurt içinde dikkat edilmesi gerekenler

2017 yılının ilk günlerinde 3.94 seviyesini gören kurun, 11 Ocak’tan itibaren istikrarlı geri çekilmesi devam ediyor. Yurt dışı gelişmelerinin yanında yurt içi makro göstergeler de etkili oluyor.  

Ocak ayında % 13 seviyelerinde olan İşsizlik oranının Mart ayı verilerine baktığımızda 11.7 olarak gerçekleşmiş ancak kur üzerinde enflasyon ve büyüme verileri daha fazla etkili olmuştur. Enflasyon yıla 9.22 seviyelerinde başlamıştı ancak Mayıs ayı itibariyle 11.72 oranında olması ve aynı zamanda çift hanelerde olması TL üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Büyüme tarafına baktığımızda ise yılın ilk çeyreğinde %3.5 ile devamında ise %5 oranında gelen büyüme verisi makro göstergeler arasında en olumlusu ve aynı zamanda TL’nin güçlü kalmasına neden oluyor. Enflasyon oranının çift hanelerde kalmaya devam etmesi büyümenin de %5 üzerinde tutunmasına neden olabilir ve buda kur üzerinde denge sağlayabilir. 

Burada dikkat etmemiz gereken nokta, enflasyon ve büyüme tarafı. Eğer enflasyon %10 üzerinde kalıcı olmaya devam ederse büyümenin de %5 üzerinde kalması gerekiyor ki TL dolar karşısında dengeli fiyatlansın. Ancak enflasyon oranının çift hanelerde kalıp büyümenin de %5 altında seyir izlemesi kurun 3.50 seviyelerinden destek alarak yükselmesine etki edebilir. Unutmamak gerekiyor ki kur sadece makro göstergelerden etkilenmiyor. Herhangi bir siyasi istikrasızlık veya bölgede çıkabilecek herhangi bir sorun TL'ye değer kaybettirebilir. ABD yönetiminin güçlü dolar istememesinin yanında yurt içinde de ekonomik göstergelerin olumlu gelmeye devam etmesi kurda da hem fiyat istikrarı sağlayabilir hemde 3.50 seviyesinin altına sarkmasıyla geri çekilme devam edebilir. 

Teknik fiyatlamaya baktığımızda yıl başından itibaren düşüş trendi devam ediyor. 3.56 seviyesinin altında kalıcı olmaya devam etmesi kurda geri çekilmenin devam etmesine neden olabilir. Ortalamalara baktığımızda düşüş devam edebilir ancak destek noktalarına dikkat etmek gerekiyor. 3.50 ve 3.55 bandı arasında sıkışmanın devam etmesi kırılmanın sert olmasına neden olabilir. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 3.5020, 3.4880 ve 3.4740 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Yükselişlerde ise 3.5220, 3.5320 ve 3.5440 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)