Foto GaleriEkonomiDolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

4 / 4 Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler
29 Haziran 2017 - 12:28

Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkiler

Rusya, OPEC üyesi olmayan, dünya sıralamasında ilk üç arasında petrol üreticisi olarak yerini alan bir devlet olarak OPEC ile uzun süre anlaşma içerisinde olmamıştı. Tabi petrol fiyatları 160 dolardan 27 dolarlara inene kadar. 

Rusya ile OPEC anlaşması gündeme bomba gibi düşüp petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeye neden olmuştu. Bu daha spekülasyon aşamasındaki yükselişti. Anlaşma olduktan sonra ise beklentiler gerçekleşmiş piyasa tam tersi satmıştı. Bu sırada ABD tarafından kaya gazı hikayesi çıkmaya başladığı görüldü. Tam 50-60 dolar bandında oturacak derken ABD stokları ve sondaj kule sayıları bir anda yükselişe geçti. Petrol fiyatları yine tam tersi sert satış baskısına maruz kaldı.  

OPEC petrol fiyatlarının dengelenmesi için bir spekülasyon daha yapmaya başladı. Bu spekülasyon ise OPEC kısıntı anlaşmasının 9 ay uzatılacağı söylentilerinin çıkmasıydı. Piyasa bunu da satın aldı, gerçekleşmesiyle tekrar satış yönlü petrol fiyatlarının 44.25 dolara kadar geri geldi. OPEC’in bu kadar çabasına rağmen ABD stoklarının bütün piyasayı yönetebilme gücüne sahip olduğu görülüyor. 

Petrol fiyatları üzerinde ABD ham petrol stok gücü ve kaya gazı olduğu sürece yükselişlerin o kadar kalıcı olması beklenmiyor. Uzun vadede anlaşmanın bitmesi durumunda petrol fiyatlarında yukarı yönlü beklenti ne kadar olabilir. 

OPEC’in anlaşmasının sürdürülebilmesi ise ayrı bir konu olarak görülüyor. Bunun nedeni üçüncü dünya ülkeleri olan ve ekonomik anlamda petrole bağımlı halde ekonomilerini sürdüren devletler için iş daha da zor görülüyor. Kısacası OPEC ve anlaştığı ülkeler petrol fiyatlarını yükseltmek için uğraşırken ABD petrolü sadece üreterek bütün piyasanın kaymağını yiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)