Foto GaleriEkonomiDolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler

3 / 4 Dolar ve emtiada dikkat edilmesi gerekenler
29 Haziran 2017 - 12:28

EURUSD Paritesinde Düello

Yurtiçi piyasaların Ramazan Bayramı nedeniyle tatil olduğu dönemde Bayram’ın son günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yapmış olduğu konuşma parite üzerinde etkili oldu. Konuşmasında Avrupa Merkez Bankasının uyguladığı para politikalarının etkisiyle, Euro Bölgesindeki ekonomik görünümün olumlu yönde ilerlediği, enflasyonun henüz istenilen seviyeye ulaşamamış olmasıyla birlikte artan bir trend içinde olduğunu vurgulaması, teşviklerin devam etmesi gerektiğini hatırlatması ve Merkez Bankasının para politalarına devam edeceğini belirtmesi Euro’nun Dolar karşısında güçlenmesine neden oldu. Terazinin iki koluna sırası ile bakacak olursak;

Euro Cephesi 

2008’deki küresel krizden en fazla etkilenen Avrupa Birliği ülkeleri 2014 yılından başlayarak güçlenmeyi ve büyümeyi başardılar. Özellikle Portekiz, son 10 yılın büyüme rekorunu kırarak, yüzde 2,8 oranında büyüdü. İspanya’ yüzde 3 büyüme ile güçlenmeye devam etti. Euro Bölgesindeki büyüme ise 16 çeyrek dönemdir devam ediyor. Yıllarca işsizlik sorunuyla mücadele eden Avrupa’da ekonomi iyileşme sinyali veriyor. İngiltere’nin birlikten ayrılma süreci nedeniyle Sterlin’deki değer kaybı ve Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı da Euro’nun güçlenmesine yardımcı olan diğer etkenler olarak öne çıkıyor.

Euro Bölgesi Büyüme 

ABD Cephesi

Öte yandan FED Başkanı Janet Yellen da Bayramın son gününde yaptığı konuşmada bankaların son derece sağlam bir yapıda olduğunu ve 2008 yılındaki gibi bir finansal krizin görülme olasılığının olmadığını belirtti. Ayrıca enflasyondaki düşüşün geçici olduğunu, arzu ettikleri seviyelere yakın olduklarını vurguladı. Yine de Fed bu yıl içinde yapmayı öngördüğü faiz artışları konusunda kararlı bir tavır izlemeye devam ediyor.

ABD Enflasyon

Trump tarafından bakıldığında ise işler pek de istediği gibi gitmiyor. Daha önce Göçmen Yasası ile FBI Başkanıyla yaşanan sıkıntılı sürece yeni bir halka daha eklendi. Bu hafta yapılması beklenen yeni sağlık sigortası tasarısı oylamasında yeterli "evet" oyuna ulaşılamayacağı endişesiyle en az 2 hafta ertelendi. Trump ise Obamacare’in iptali için birkaç Cumhuriyetçi senatörle birlikte hazırladığı sağlık reformuna ilişkin yasa tasarısı oylamasının Bağımsızlık Günü kutlamaları nedeniyle 3-7 Temmuz tarihlerinde tatile girmeden önce yapılmasını istiyordu.

Aylık grafik üzerinde bakıldığında Şubat 2014 tarihinden günümüze kadar olan süreçte 1,17 – 1,04 bandı arasında hareket eden bir fiyatlamayı görüyoruz. 2017 yılı başından beri ise 1.0460 fiyatıyla başladığı yukarı yönlü hareket içinde sadece Şubat ayında bir geri çekilme olmuştu. Bu gelişmeler sonucunda paritedeki yükseliş isteğinin devamında karşılaşabileceğimiz ilk önemli direnç 1.1450 seviyesi olarak öne çıkıyor. Ardından da 1.17 seviyeleri gündeme gelecektir. Aksine bir durumda dolar yönlü bir güçlenme sözkonusu olması halinde geri çekilmelerde öncelikle 1.12 bandının altına sarkması gerekiyor. Devamında ise aylık pivot 1,11 seviyeleri hedeflenebilir.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)