Ana SayfaPiyasaO sektörün hisselerinde yüzde 28 artış beklentisi---

O sektörün hisselerinde yüzde 28 artış beklentisi

3 / 8
O sektörün hisselerinde yüzde 28 artış beklentisi
21 Kasım 2016 - 12:40 www.borsagundem.com

"AZOT BAZLILAR ETKİYİ HAFİFLETİR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, Tarım Bakanlığı'nın patlayıcı yapımında kullanılabilen amonyum nitrat (AN) ve kalsiyum amonyum nitrat (CAN) gübrelerinin satışını süre belirtmeksizin durdurmasının gübre şirketlerinin satışlarında AN/CAN gübrelerinin etkisinin kaybolmasına yol açtığına dikkat çekiyor. Erkan, "AN/CAN gübre satışları Gübre Fabrikalarının toplam satışlarında yüzde 22, Tekfen Holding'e bağlı olan Toros Tarım şirketinde ise yüzde 20 paya sahip. Gübre Fabrikaları İran ağırlıklı çalıştığı için kısmi olarak olumsuz etkilendi. Bagfaş'da ise ilk üç ayda satışlarının yüzde 33'ü AN, yüzde 26'sı CAN gübrelerine ait idi. Bakanlık Bagfaş'ın satışlarını da durdurdu. Bu nedenle satış hacmi geçtiğimiz yılın eş dönemine göre geriledi. Şirketin yeni AN/CAN tesisi de satışlara katkı yapamadı ve büyük ölçüde atıl kaldı. AN/CAN üretiminin yeniden başlayacağı tarih de belirsizliğini koruyor. Öte yandan, sektörün operasyonel performans açısından tatminkar olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, amonyak başta olmak üzere girdi maliyetlerinde ki düşüş bu durum üzerinde etkili oldu" diyor. 

Düşen emtia ve petrol fiyatlarının, zayıflayan global büyüme nedeniyle gübre sektöründe de dönemsel bir ivme kaybına neden olduğunu belirten Erkan, ancak son dönemde görülen stabilizasyonla beraber gübre talebindeki artış ivmesinin sektör açısından daha olumlu bir 

görünüme yol açtığına dikkat çekiyor. Yine de artan arza karşılık talebin yetersiz gelmesi ve fiyatların aşağı çekilme riski bulunduğunu hatırlatan Erkan, diğer yandan nitratlı gübre satışının yasaklanmasının ardından azot bazlı gübrelere artan talebin bu negatif etkiyi absorbe etmesini çok olası buluyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • horoz tusem21 Kasım 2016 14:46

    al BAĞFAŞ ı yat üstüne bak keyfine nasıl olsa yasak bir ğün kalkacak..fıyatı 9,,67 unutmayın 15,,,,16 ları rahat görür de üstüne karışmammmmm.