E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanmak için o günü kaçırmayın---

Borsada kazanmak için o günü kaçırmayın

Borsada kazanmak için o günü kaçırmayın
24 Mayıs 2024 - 13:56 borsagundem.com

Hisse senetlerine doğru zamanda yatırım yapmayı herkes ister. Ancak araştırmalar borsada kazananı belirleyen seans sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan son bir araştırma borsalarda gündelik yatırım zamanlamasının ne kadar zor olduğunu bir kez daha hatırlatır nitelikte. MarketWatch’un haberine göre Wall Street’te 2024 yılındaki yükselişlerin kaderini sadece 9 işlem günü belirledi.

Borsa araştırmaları şirketi Data Trek’in kurucu ortağı Nicholas Colas 2024’ün ilk 98 işlem gününü mercek altına aldı. Colas S&P 500 Endeksi’nin bu süreçte 54 gün yükseldiğini ve 44 gün düştüğünü belirtiyor. Aradaki 10 günlük marjlarsa yıl başından itibaren %11,6’lık yükselişin oluşmasına imkan sağladı. Colas ayrıca 2024’ün başından bu yana %11,8’lik yükselişin sadece 9 işlem gününde gerçekleştiğine de dikkat çekti.

Borsalarda patlayıcı getirilerin elde edildiği bu dokuz günün hiçbiri arka arkaya gerçekleşmiyor. Dolayısıyla MW yazarı Mark Hulbert’e göre, ortalama bir gündelik yatırımcının söz konusu rallilerin gerçekleştiği tüm işlem günlerinde piyasada olması pek muhtemel değil. Gündelik yatırımcıların bu rallilerden herhangi birisini kaçırması ise borsaların genel performansının gerisinde kalmaları anlamını taşıyor.

Üstelik bu durum 2024’e has da değil. MW yazarı borsanın herhangi bir yıl içerisindeki tüm pozitif ve negatif günlerini mercek altına alıyor. Dow Jones Endeksi’nin 1897’den bu yana net getiri sağladığı günlere odaklanan Hulbert, toplam seansların sadece ortalama %3,1’inde yükselişlerin görüldüğünü ortaya koydu. Diğer işlem günlerinin dahil olduğu %96,9’luk dilimde ise endeksin net getirisi tam olarak sıfır.

Yılın başlangıcından bu yana borsaların net yükseliş gösterdiği seansların oranı %9. Borsanın tüm yılın başından bu yana kaydettiği pozitif seansların sayısı şaşırtıcı derecede az sayıda gibi görünüyor olsa da bu yılki yükselişler aslına bakılsa tarihsel ortalamalardan daha iyi durumda.

Dow Jones Sanayi Endeksi’nin tüm yıllık net getirisini sadece bir seansta kaydettiği birçok yıl olduğu da görülüyor. Bunların en sonuncusu ise Dow Jones’un sadece bir seansta %7,2 yükseldiği 2020 yılında yaşandı. 24 Mart 2020’deki güçlü borsa rallisi dışarıda tutulsaydı Dow Jones tüm yıl boyunca net bir yükseliş sağlamamış olacaktı.

İlginç bir şekilde söz konusu araştırmalar hisse senetlerinin tek tek yükseliş dağılımlarını ölçen benzeri bir araştırmanın sonuçlarına çok yakın. Financial Analysts Journal’ın geçen yıl yayınlanan araştırması 1990 ile 2020 arasındaki 30 yıl boyunca dünya çapındaki tüm halka açık hisse senetlerini (yaklaşık 64.000 Hisse senedi) analiz etti. Buna göre hisselerin yalnızca 1.526’sı (tüm hisselerin %2,39’u) küresel hisse senetlerinin tüm yıl boyunca elde ettiği tüm serveti oluşturdu. Bu aynı zamanda dünya çapında tüm hisse senetlerinin %97,61’inin net getiri sağlayamadığı anlamını taşıyor.

Mark Hulbert’e göre tüm bu araştırmalar yatırımcılara geniş ölçekli bir endeks fonu satın almayı ve yatırımlarını ellerinde tutmalarını söylüyor. Zira hangi borsa endeksinde hangi hissenin küçük nüfuslu kazananlar kümesine gireceğini önceden bilmiyorsanız büyük ihtimalle endeks fonlarının gerisinde kalacaksınız. Benzer bir durum borsanın net getirisini geçebilmek için gün seçerek yükseliş günlerinde borsaya girmeye çalışan yatırımcılar için de geçerli.

Yapay zeka rallisine Wall Street’in nefesi yetmedi

 

Borsalar düştüğünde paranıza ne olur?

 

Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI25 Mayıs 2024 11:00

    ABD borsasında ne işimiz var gelse idiniz bizim borsaya 2400 kata kadar çöp hisse senetleri dahi yükseldi son 5 sene içerisinde.

  • HALİL KOZALAK24 Mayıs 2024 15:45

    Borsaların tekrardan yükselebilmesi için çökmesi gerekmektedir çünkü ne yaparlar ise yapsınlar artık borsaların şişmesinden dolayı patlaması an melesesi.

  • ee, ya sonra24 Mayıs 2024 15:02

    ee, yani??