E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka rallisine Wall Street’in nefesi yetmedi---

Yapay zeka rallisine Wall Street’in nefesi yetmedi

Yapay zeka rallisine Wall Street’in nefesi yetmedi
24 Mayıs 2024 - 11:15 borsagundem.com

ABD borsaları yapay zeka rallisinin hızına yetişemiyor. Yapay zeka devi Nvidia bilançosuyla beklentileri aştığı ve %9’un üzerinde yükseldiği çarşamba günü Dow Jones ise 2024’ün en kötü seansını geçirdi

BORSAGUNDEM.NET– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Dow Jones Sanayi Endeksi perşembe günü 600 puan düşerek 2024’ün en kötü seansını geçirdi. Üç büyük ABD endeksi de gün boyunca düşüşteydi. Üstelik tüm bu düşüşler yapay zeka devi Nvidia’nın ilk çeyrek bilançosunda beklentileri aştığı ve hisse senedi bölünmesi haberini paylaştığı bir günde gerçekleşti.

Nvidia hisselerinin %9’un üzerinde yükseldiği günde piyasaların geneli düşüşteydi. Söz konusu tablo piyasaların yapay zeka rallisine nefesinin yetmediği düşüncesine neden oldu. (Nvidia Dow Jones Sanayi Endeksi’ndeki 30 hisse arasında yer almıyor.)

Hisse senetlerindeki düşüşlere damgasını vuransa havacılık devi Boeing oldu. Boeing hisseleri şirketin bu yıl nakit akışlarının beklenenden daha zayıf olduğunu açıklamasının ardından perşembe günü %7,5’ten fazla değer kaybetti. Yatırımcılar Boeing tahvillerinin çürük olarak sınıflandırılabileceğinden endişe etti.

Nvidia bilançosunun ardından güne ralliyle başlayan S&P 500 ve Nasdaq endeksleri seansı sırasıyla %0,7 ve %0,4’lük düşüşle bitirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi ise %1,5 geriledi.

Ekonomik veriler beklentileri aştı

Piyasaların hafif bir düşüş beklediği mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksi %3,5 yükselişle geçen haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu rakamlar ABD enflasyonun bir kez daha zayıflamaya başladığı beklentilerinin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.

CNN International’ın haberine göre Navellier Investing’den Louis Navellier piyasalarla ilgili müşterilerine gönderdiği notta, “Teknoloji düşüşte olmayan tek sektör. Portföyünüzde Nvidia yoksa bugün sizin için iyi bir gün değildi” diyor.

ABD haftalık istihdam veriler de beklentilerden güçlü geldi. FactSet verilerine göre her hafta yayınlanan işsizlik maaşı başvuruları piyasaların 220.000 beklentilerinin biraz altında 215.000 oldu.

Yine perşembe günü açıklanan nisan ayı yeni konut satışları da tahminleri kaçırdı. 678.000 yeni konut satışı beklentisine karşın rakamlar 634.000 olarak açıklandı. Daha az ev inşa edilmesi inşaat sektörünün ekonomiye daha az güven duyduğunu ve konut inşa etmek için kredi bulmakta zorluk çektiğini gösteriyor.

FED endişeleri

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günü öğleden sonra yayınladığı son para politikası toplantısının tutanakları da piyasaları endişelendirdi.

Tutanaklar, "bazı" üyelerin gerekirse faiz oranlarını yükseltmeye istekli olacaklarını ve finansal koşulların enflasyonun yeniden canlanmasını engelleyecek kadar kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda şüpheleri olduğunu gösterdi.

Goldman Sachs CEO'su David Solomon da çarşamba günü Boston Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte FED’in muhtemelen bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlamayacağını söyledi.

Solomon, “Ben hâlâ bu yıl faiz indirimi olmayacağını düşünüyorum. Bana kalırsa kalıcı enflasyon sürecindeyiz” açıklamasında bulundu.

Interactive Brokers Baş Stretejisti Steve Sosnick ise, “Tahvil piyasası piyasanın çoğunda gördüğümüz kasvetli havayı belirledi” ifadelerine yer veriyor.

ABD Hazinesi tahvil getirileri perşembe günü ekonomiye ilişkin olumlu haberlerin ardından yükselişteydi.

Sosnick, “FED’in ‘daha uzun süre daha yüksek’ faiz oranlarını işaret eden tutanaklarının ardından tahvil yatırımcıları güçlenen bir ekonomi hakkında bir şeyler duyma havasında değildi. Teoride daha güçlü bir ekonomi şirketler ve dolayısıyla hisse senetleri için iyi bir şey olmalı. Ancak hepimiz ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankası üyelerinin kararlarını fazlasıyla odaklıyız. Tahvil fiyatları düştükçe çoğu hisse senedinin düşüş eğiliminde olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Son gelişmelerin ardından endişelenen yatırımcılar FED’in yıl boyunca gerçekleştireceği faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini de düşürdü. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar bu yıl sadece bir faiz indirimi bekliyor. Yılın başında ise yatırımcılar altı faiz indirimi öngörüyordu.

Fundstrat: Teknoloji hisseleri parabolik seyirle yükselecek

 

ABD'de menkul kıymet takas süresi T+1'e düşüyor

 

Nvidia hisseleri ucuzluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)