E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düştüğünde paranıza ne olur?---

Borsalar düştüğünde paranıza ne olur?

Borsalar düştüğünde paranıza ne olur?
23 Mayıs 2024 - 14:39 borsagundem.com

Hisse senetlerindeki yükselişler kadar düşüşler de doğal piyasa döngülerinin bir parçasıdır. The Motley Fool’un haberinde hisse senetleri düştüğü sırada oluşan piyasa dinamikleri açıklanıyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda patlayan boğa piyasasına rağmen birçok yatırımcı hisse senetlerinin ne zaman kötüye gideceği konusunda endişeli.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, 2022 yılındaki dip noktasına göre %48’lik yükseliş gösterdi. Fakat borsalar kısa vadede inanılmaz derecede öngörülemez olabilir. Dolayısıyla mevcut boğa piyasasının ne kadar süreceğini kimse tahmin edemez. Düşüşler piyasa döngülerinin doğal bir parçasıdır. Bu nedenle bir noktada ayı piyasasının kaçınılmaz olduğu da biliniyor.

Borsalarda birçok farklı sebeplerden volatilite dönemleri ve çöküşler meydana gelebilir. Çöküşler genellikle kısa sürede meydana gelen dik düşüşleri ifade eder. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi 2020’nin başlarında birkaç hafta içerisinde %30’luk bir düşüş kaydetmişti.

Bir sonraki çöküşün ne zaman gerçekleşeceğini bilmenin bir yolu bulunmuyor. Bununla birlikte Motley Fool’u n haberinde yatırımcıların bu çöküşlerden mümkün olduğunca korunması için düşüşlerin ne anlama geldiği aktarılıyor.

Piyasa çöküşleri sırasında paranız nereye gider?

Birçok yatırımcı için borsa düşüşlerinin en kafa karıştırıcı yönlerinden birisi hisse senetlerine yatırdığınız paranın gerçekte nereye gittiğidir. Yatırım hesabınızda belirli bir miktar para varsa ve bu bakiye piyasa çöküşleri sırsında düşerse o paraya ne olur?

Her ne kadar kafa karıştırıcı gözükse de aslında bu para hiçbir yere gitmez. Piyasa çöküşleri sırasında para kaybediyor gibi görünseniz de gerçekte olan satın aldığınız hisse senetlerinizin değer kaybetmesidir.

Örneğin hisse başına 100 dolardan 10 hisse satın aldığınızı düşünün. Dolayısıyla yatırım hesabınızdaki toplam miktar da 1000 dolar olacaktır. Eğer hisse senedinin fiyatı 80 dolara düşerse portföyünüz değeri de bununla birlikte 800 dolara gerileyecektir. Eğer satışa geçmeyi tercih ederseniz 200 dolar kaybedersiniz. Zira hisse senetlerini satın alırken 1000 dolar harcadınız, satarken ise sadece 800 dolar kazandınız. Kaybettiğiniz 200 dolarsa bu rakamın başka bir yatırımcıya gittiği anlamına gelmez. Daha ziyade yatırımlarınız artık ilk satın aldığınız zamanki kadar değerli değildir.

Buradaki kilit unsursa satışa geçmeyi tercih etmektir. Satmak yerine hisse senetleriniz elinizde tuttuğunuz ve piyasanın toparlanmasını beklediğinizi düşünün. Sonunda hisse fiyatları 100 dolara geri döndüğünde bakiyeniz 1000 dolarlık başlangıç noktasına geri dönecektir. Bu noktada satış yaparsanız hiçbir şey kaybetmemiş olursunuz.

Borsada paranızı korumanın en basit yolu

Bir sonraki çöküşün ne zaman gerçekleşeceğini kimse bilmiyor. Ancak bu çöküşe hazırlanmaya başlamayacağınız anlamına gelmez. Bu sayede bir çöküş gerçekleştiğinde hazırlıklı olabilirsiniz.

Motley Fool haberine göre paranızı her türlü piyasa oynaklığına karşı korumanın belki de en basit yolu al ve tut yaklaşımını benimsemektir. Yatırımlarınız satmadığınız sürece teknik olarak borsada para kaybetmezsiniz. Hisse senetlerinizi piyasa toparlanana kadar elinizde tutarsanız varlıklarınızı değerinde geri kazanabilirsiniz.

Bu noktada önemli olansa piyasadaki türbülansları atlatma yeteneğine sahip güçlü hisse senetlerine yatırım yaptığınıza emin olmaktır. Hisse senetleri muhtemelen kısa vadeli iniş ve çıkışlar geçirecektir. Ancak arkalarındaki şirketler sağlıklı olduğu sürece piyasa kaçınılmaz olarak toparlandığında geri dönüş yapma olasılıkları da çok daha yüksek olur.

Bu süreç bazen göz korkutucu olabilir. Özellikle de kimsenin bir sonraki gerilemenin tam olarak ne zaman yaşanacağını bilmiyorsa. Ancak kaliteli hisse senetlerine yatırım yaparak ve bu yatırımları uzun vadede elde tutarak en ciddi çöküşler sırasında bile iyi bir konumda olduğunuzu düşünerek rahat hissedebilirsiniz.

Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk

 

Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor

 

Nvidia hisseleri ucuzluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)