E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk---

Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk

Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk
23 Mayıs 2024 - 13:01 borsagundem.com

Ünlü ekonomist David Rosenberg küresel piyasalardaki boğa piyasası atmosferini tersine çevirecek 3 büyük tehlikeye dikkat çekti.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları zafer sarhoşluğu yaşıyor. Ancak coşkuya aşırı kaptırmak borsalardaki tehlikeleri görmezden gelme risklerini de beraberinde getiriyor.

CNBC’nin haberine göre ekonomi danışmanlığı firması Rosenberg Research & Associates’in Kurucu Başkanı David Rosenberg küresel borsaları etkileyebilecek 3 büyük riske dikkat çekti: ABD Merkez Bankası (FED) politikaları, sürpriz bir resesyon ve şirket bilançolarının bekleneni vermemesi.

S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi salı günü yeni bir rekor kapanışa ulaştı. Endeksler son işlem gününde ise sınırlı da olsa geri çekildi. Amerikan hisse senetleri 2024’ün başlangıcından bu yana %11’lik yükseliş gösteriyor.

Rosenberg’in dikkat çektiği endişelerden en yakın tarihlisi Nvidia hisseleriyle alakalıydı. Ünlü ekonomist yapay zeka çip üreticisinin borsalardaki yükselişlerde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Ünlü ekonomist “üretken yapay zekanın poster çocuğu” olarak tanımladığı Nvidia’nın mevcut boğa piyasasının son ayağından tek başına sorumlu olduğunu söyledi. Rosenberg, hayal kırıklığı yaratacak bir Nvidia bilançosunun borsaları düşürebileceğini söyledi. Ünlü ekonomist, 2000 yılında Cisco'nun bilanço hedeflerini kaçırması sonucu dot-com balonunun sona erdiğini ve hisse senetlerinin dibi boyladığını hatırlattı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre 2024’te %90 değer kazanan Nvidia hisseleri Rosenberg’in endişelerinin aksine ilk çeyrek bilançosunda beklentileri aştı. Şirket çarşamba günkü bilanço açıklamasında yıllık bazda gelirlerini %262, kârını %462 artırdı. Nvidia hisseleri vadeli işlemler piyasalarında %6 yükselerek 1.000 dolar sınırını aştı.

Rosenberg’i endişelendiren bir diğer konu ise yüksek faiz oranları ve yatırımcıların hisse senetleri yerine nakit ve para piyasası fonlarından elde edecekleri potansiyel kazançların artması. Ünlü ekonomist faizlerin uzun süre yüksek kalması halinde nakit ve para piyasası fonlarının görece daha risksiz bir getiri sağlayarak hisse senetleri karşısında avantaj sağlayacağını söyledi.

FED yönetimi yükselen enflasyonla mücadele edebilmek için bir yılı aşkın süredir politika faizlerini son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 - %5,50 aralığında tutuyor. Geçen yılın mart ayında yıllık bazda %9 seviyelerine kadar ulaşan ABD enflasyonu nisan ayında %3,4’e kadar geriledi. Ancak FED’in enflasyon hedefinin %2 olduğu düşünüldüğünde bu oran bile oldukça yüksek bir enflasyon işaret ediyor.

ABD ekonomisi yüksek faiz oranları ve enflasyonun kademeli olarak düşmesi sayesinde ABD ekonomisi güçlü bir performans gösterebildi. Bu da birçok tahmincinin resesyon yaşanmadan ekonominin normale dönmesi anlamına gelen ‘yumuşak iniş’ için doğru rotada olunduğuna inanmasına neden oldu.

Ancak Rosenberg kimsenin öngöremediği bir resesyonun yaşanmasının borsayı tehdit edebilecek “büyük bir sürpriz” niteliği taşıyacağını söyledi.

Morgan Stanley Kıdemli Müşteri Danışmanı Carla Harris hem ekonomide hem de jeopolitik anlamda sürprizlerin ve belirsizliklerin yatırımcıların en çok nefret ettiği iki şey olduğunu söyledi. Uzmanlar yine de piyasaların bir sebepten tersine dönmesi halinde uzun vadeli yatırımcıların gemiyi terk etmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Ares Management Corporation'ın ortağı ve küresel varlık yönetimi başkanı olan Raj Dhanda, en zengin ve en başarılı yatırımcıların "piyasalarda daha uzun süre kalanlar" olduğunu söyledi.

Nvidia hisseleri ucuzluyor

 

Borsadaki yükseliş yatırımcıları tatmin etmiyor

 

BofA'dan, TL için öneri geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)