E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki yükseliş yatırımcıları tatmin etmiyor---

Borsadaki yükseliş yatırımcıları tatmin etmiyor

Borsadaki yükseliş yatırımcıları tatmin etmiyor
23 Mayıs 2024 - 11:23 borsagundem.com

ABD’de hisse senetleri yılbaşından bu yana yükselmiş olsa da, anketler bu durumum yatırımcılarda kazanç hissi yaratmadığını ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de anketler başkanlık seçiminin sonucunu etkileyecek kritik bir veriye işaret ediyor. Yatırımcılar, borsa yılbaşından bu yana yükselmiş olsa, hisse senetlerine dair olumlu bir hissiyatan sahip değil.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, hisse senetleri bu yıl yüzde 12 oranında arttı ancak Amerikalıların neredeyse yarısı borsaların düşüşte olduğunu düşünüyor.

Borsa yükseliyor, Biden inandırıcı gelmiyor

MarketWatch’tan Charles Passy ve Victor Reklaitis’in haberine göre, yeni anketin bulguları Başkan Biden'ın yeniden seçim kampanyası için kötü işaret olarak görülüyor. Anket, çok sayıda geleneksel ekonomik gösterge cesaret verici olmasına rağmen, ABD ekonomisinin güçlü performansının pek çok Amerikalının hoşuna gitmediğine dair yeni kanıtlar sunuyor.

Harris'in Guardian gazetesi için gerçekleştirdiği ankete yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 49'u, hatalı bir şekilde S&P 500 Endeksi’nin bu yıl düşüş yaşadığını söylüyor. ABD hisse senedi endeksi Salı günü rekor bir seviyeye ulaştı ve geçen yılki yüzde 24'lük artışın ardından yılbaşından bugüne yükselişini yaklaşık yüzde 12 seviyesine çıkardı. MarketWatch geçen hafta, Dow Jones Endüstriyel Ortalama’nın 40.000 puan üzerindeki ilk kapanışının, manşetlere çıkmasına rağmen Amerikalılar tarafından kayıtsız kalınan bir gelişme olarak göründüğünü belirtmişti.

Yeni anketin diğer bulguları arasında katılımcıların yüzde 72'sinin enflasyon oranının arttığına inandığını söylemesi yer alıyor. Tüketici fiyat endeksi veya TÜFE'ye ilişkin Nisan raporu, fiyatların 2022'deki yüzde 9'un üzerindeki seviyeden geçen yıl yüzde 3,4 seviyesine kadar gerilediğini ortaya koyuyor.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 56'sı ABD'nin resesyondan muzdarip olduğunu gösteriyor. Aslında Amerikan ekonomisi neredeyse 4 yıllık bir büyümenin ortasında ve çok az ekonomist resesyonun muhtemel olduğunu düşünüyor.

10 Mayıs - 12 Mayıs tarihleri arasında 2.119 ABD'li yetişkinin katıldığı ankette, katılımcıların yüzde 58'inin ekonominin Başkan Biden hükümetinin kötü yönetimi nedeniyle kötüleştiğini söylediği görülüyor.

Borsa ile gerçek ayrışıyor

MarketWatch ile konuşan ekonomi ve finans uzmanları, ankete katılanların borsa ile gerçek arasındaki algısını anlamanın zor olduğunu söylüyor. Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Brookings Enstitüsü'nün başkan yardımcısı ve ekonomik çalışmalar programının yöneticisi Ben Harris, “Sadece hatalı değiller, aynı zamanda son derece hatalılar” diyor.

Peki bu kopukluk nasıl açıklanmalı? Harris bunun büyük ölçüde yanlış bilgilendirmeyle ilgili bir hikaye olduğunu söylüyor. Harris, insanların genellikle bilgilerini finansal haber kaynakları da dahil olmak üzere geleneksel haber medyasından ziyade sosyal medyadan topladıklarını ifade ediyor. Harris, “Eğer popüler sosyal medya kaynakları ekonomiye dair kasvetli bir tablo çizmekten çıkar sağlayacak siyasi kaynaklara yönelirse, bazı takipçiler piyasaların ve ekonominin kötü durumda olduğunu düşünmeye başlayabilir” diyor. Harris, bu kaynakların Amerikalıların kafasını karıştırmak için var olduğunu ekliyor.

Anketin genel bulguları bazı analistler tarafından Biden'ın Kasım ayında Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Donald Trump'a karşı yapılacak Beyaz Saray yarışındaki şansı açısından kötü bir işaret olarak görülüyor. Bloomberg News köşe yazarı John Authers sosyal medya gönderisinde “Biden'ın mesajı anlaşılmıyor” diyor.

Aslında Biden, Amerikalıları ekonominin çoğu kişinin inandığından daha iyi durumda olduğuna ikna etmeye çalışırken sık sık zorluklarla karşılaştı. Bu arada Trump, Amerika'nın mali durumunun ‘yıkım çukuru' olduğu mesajını vermeyi devam ediyor.

Seçmenler ekonomiye dair hep kötümser

Yine de diğer uzmanlar, enflasyon düşse bile bazı Amerikalıların marketlerde ve başka alanlarda sıkıntıyı hissetmeye devam ettiğini belirtiyor ve eğer borsaya yatırım yapmazlarsa, bunun genel olarak ekonominin, özel olarak da piyasanın gerçekte nasıl olduğuna dair algılarını etkilemesine izin verebilecekleri anlamına geleceğini öne sürüyor. Modern Wealth Management'ın yatırım direktörü Stephen Tuckwood, “Her şey bir birey olarak nasıl hissettiğinize bağlı” diyor.

Raymond James'in baş ekonomisti Eugenio Aleman ise, piyasaya yatırım yapsa bile birçok Amerikalının bu kadar sağlam bir gidişatın tadını çıkaramayabileceğinin ve bunun onların genel görüşlerini etkileyebileceğini hatırlamanın önemli olduğunun altını çiziyor. Aleman, özellikle, klasik 60/40 karışımı gibi hisse senetleri ve tahviller arasında dengelenen portföylere yatırım yapanların, son yıllarda sabit getirili yatırımlardaki düşüş nedeniyle en iyi getiriyi göremediğini ekliyor.

Manhattan Enstitüsü'nün kıdemli üyelerinden Brian Riedl, anketin bulgularıyla ilgili pek çok hayal kırıklığının söz konusu olduğunu ancak bunların yeni bir fenomen olmadığını belirtiyor.

Riedl, “Tarihsel olarak seçmenler ekonomik veriler konusunda her zaman yaklaşık 25 puan kadar kötümser anketler yapıyor. Anket, kamuoyu ve sosyal medyaya ilişkin büyük teorim şu: Neredeyse herkes her şeyi berbat ettiğini düşünüyor. Ekonomi sürekli geriliyor, tüm vergileri ödüyorsunuz ama hiçbir fayda elde edemiyorsunuz, her şey bir komplo, dünya her geçen gün daha da kötüye gidiyor vs.” şeklinde konuşuyor.

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?

 

Nvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya

 

Borsa rallisini rayından çıkaracak 3 olası risk

 

JPMorgan'dan hisse senedi analizi: Cazip görmüyoruz

 

Amerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?

 

Ed Yardeni: Faiz indirimi hisse senetlerinde ani yükselişi tetikler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )23 Mayıs 2024 12:28

    son 5 yılda doaş tan 60 kat para kazanan birisine % 100 hisse senedimin yükselmesi tabiki beni asla tatmin etmez.