E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar kuru borsada risk iştahına engel olmakta---

Dolar kuru borsada risk iştahına engel olmakta

Dolar kuru borsada risk iştahına engel olmakta
25 Şubat 2014 - 08:42 borsagundem.com

Bu sabah 2,20 seviyesinin üzerine çıkan USD/TRY paritesi ülke risk primindeki dinamikleri fiyatlamakta

''Çin haberlerinin olumsuz etkisini kaybetmesiyle dün akşamki ABD seansında G-20 zirvesi pozitif gelişmelerin piyasalarda fiyatlanmaya başladığını gözlemliyoruz. Küresel lider endeks S&P500 1.858,7 ile seans içi tarihi zirveye ulaşırken bu sabah Asya piyasaları pozitif bölgede işlem görmekte.

Dün Almanya'da açıklanan IFO endeksi beklentilerimizi yanıltarak artışına devam etti. Reel ekonominin nabzını tutabilen IFO anketi Almanya'da üretim koşullarının olumlu seyredebileceğine işaret ediyor. Almanya'daki üretim koşulları da aradaki ticaret bağlantıları nedeniyle Türkiye sanayicisini ilgilendiriyor.

Türkiye'de ise merkez bankasının yayımladığı İktisadi Yönelim Anketi, Ocak ayı sonundaki faiz düzenlemesi ile reel sektör güveninin arttığı gözlenmekte. Bu senenin TCMB için kredibilitesini arttırabileceği bir dönem olabileceği yönündeki görüşümüzü korumaktayız. Anketin detaylarında üreticilerin stoklarını azaltıyor olması GSYİH büyümesinde olumsuz bir etki olarak karşımıza çıkabilir. Geçtiğimiz sene ekonomik döngünün evresini göz önüne aldığımızda stoklardaki artışı olumlu karşılamaktaydık. Genel gidişat sorusuna verilen cevapla birlikte ele alındığında stok ölçümü TCMB'nin işaret etmekte olduğu iç talep daralmasına ışık tutmakta.

Ankete katılan üreticilerin önümüzdeki dönemde birim maliyetlere ilişkin daha fazla artış beklemiyor olmaları TCMB'nin fiyat istikrarına yönelik önlemlerinin reel ekonomide tepki vermeye başlamış olabileceğine işaret ettiği düşünülebilir. Yine katılımcılar, önümüzdeki süreçte faizlerin güçlü bir şekilde yukarıya çıkmasını beklemiyor olsalar da yatırım programlarının belki de geçici bir süre bekletilebileceğini anlıyoruz. Bu durumda, GSYİH büyümesine olumlu katkı yapmakta olan yatırımların bu yıl yeniden hız kesme riskini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Zaten %73,3 oranına gerileyen kapasite kullanım oranı da yatırım iştahının azalabileceğine yönelik bir işaret. Değerlerdeki gerilemelere karşın seviye olarak "yumuşak iniş" %2,2 yıllık büyüme senesi 2012 ile karşılaştırdığımızda halen değerler daha iyi yerlere denk gelmekte.

Bugün yine Almanya'daki veri akışını takip ediyor olacağız. TSİ 9:00'da açıklanacak olan GSYİH verisinin detaylarında iç tüketimin ağırlığının yükseldiği, net ihracatın etkisinin azaldığı kompozisyon yatırımcılar tarafından pozitif değerlendirilecektir. ABD'de ise TSİ 16:00 S&P/CaseShiller konut fiyat endeksi ve TSİ 17:00 Conference Board Tüketici Güven Endeksi takip ediliyor olacak. CaseShiller, gecikmeli açıklanan bir veri olsa da ABD konut piyasasına yönelik en itibarlı veri. Soğuk mevsim koşullarının konut fiyatlarına da yansıyarak Aralık ayında fiyat artış hızının yavaşlamış olması beklentiler dahilinde. Mevsimsel etkiler dahilinde tüketici güveninin de yatay seyretmesi beklenebilir.

Bu sabah 2,20 seviyesinin üzerine çıkan USD/TRY paritesi ülke risk primindeki dinamikleri fiyatlamakta. Ülke risk primi, küresel risk iştahının yerel piyasa ve Lira varlıklar üzerinde etkili olmasını engelleyebilir.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)