E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti---

TCMB beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti

TCMB beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti
24 Mayıs 2024 - 08:52 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’den gelen  işsizlik başvurularının düşmesine karşın, S&P Global’in Flash PMI anketi iş faaliyetlerinin Mayıs ayında tahminlerden  daha hızlı büyüdüğünü göstermesi,   faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı   yani Fed’in faiz oranlarını düşürmekte acele etmeyeceğini teyit etmesi  ve yatırımcıları riskli varlıklardan uzak tutmasıyla dolar yükselirken, Asya borsalarının negatif seyirde olduğunu görmekteyiz.

Piyasa ve Fed’in gevşemeye başlamak için işgücü piyasasında çatlaklar oluşana kadar beklemesi gerekecek ve şu anda durumun böyle olduğuna dair çok az kanıt var. Güçlü ekonomik verilerin yanı sıra Fed’in hafta başındaki son toplantısından gelen şahin tutanaklar, yatırımcıların bu yıl faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini azaltmasına neden oldu ve piyasalar şu anda sadece 35 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatlıyor. CME FedWatch göre piyasalar artık tamamen Aralık ayındaki faiz indirimini, Eylül ayındaki faiz indirimini ise yazı tura olarak fiyatlamakta.

ABD faiz oranlarına ilişkin değişen beklentiler getirileri artırdı; gösterge ABD 10 yıllık getirisi Perşembe günü %4,498 ile bir haftadan uzun bir sürenin zirvesine ulaştı. En son Cuma günü Asya’nın erken saatlerinde %4,463 seviyesindeydi.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,5 gerileyince haftalık  düşüş %1 seviyelerine geldi. Japonya Nikkei yüzde 1,45 , Çin ordusunun Tayvan çevresindeki tatbikatından dolayı Çin CSI300 yatay,  Hang Seng Endeksi ise %0,33 daha negatif seyirde.

Petrol fiyatları da , yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın yapışkan enflasyon ortamında faiz oranlarına ilişkin son yorumlarını dikkate almasıyla yatay seyrederken, ABD’de sezonluk yakıt talebindeki artışa ilişkin işaretlerden kısmi destek alarak hafif arttı. Brent petrol vadeli işlemleri  varil başına 2 sent artışla 81,38 dolardan , ABD WTI  ham vadeli işlemleri 1 sent düşüşle 76,86 dolardan işlem görmekte.

Her iki gösterge de dün birkaç ayın en düşük seviyelerine geriledi; Brent ham vadeli işlemleri Ocak ayından bu yana en zayıf noktasında kapandı ve ABD ham vadeli işlemleri üç ayın en düşük seviyesini gördü. Brent vadeli işlemleri haftalık %3’ten fazla düşüşe yönelirken, WTI vadeli işlemleri ABD’de devam eden makroekonomik kısıtlamaların fiyatları dengede tutmasıyla geçen haftaya göre yaklaşık %4’lük bir düşüşe hazırlanıyor.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın tutanaklarındaki şahin tavrın ardından faiz indirimi beklentilerinin azalmaya başlamasıyla, bu sabah iki haftanın en düşük seviyesini gördü ve yaklaşık sekiz ayın en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor. Spot altın, 9 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra ons başına 2.330  dolarda ve yatay.

Yurtiçinde ise TCMB bir haftalık repo faizini Nisan ayının ardından Mayıs’ta da sabit tutarak %50 seviyesinde bıraktı.  TCMB artık beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti. TCMB Para Politikası Kurulu karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi ardından da Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında da bir dizi değişiklik yapıldı. Buna göre, KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu. Yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Son 2 yılın halka arz raporu

 

Günün önemli şirket haberleri 24/05/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)