E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
24 Mayıs 2024 - 07:57 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor

TCMB'nin zorunlu karşılıkları artırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Biz tüketim değil, verimlilik ekonomisini istiyoruz.

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Filistin bankalarının küresel bankacılık sisteminden koparılması girişiminden endişeli.

Vatandaşların ihbarda bulunabileceği kanallar güncellendi. WhatsApp, X ve Instagram gibi sosyal medya platformlarından da ihbar yapılabilecek. Söz konusu ihbarlara belli kurallar dahilinde ikramiye de verilecek.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Ether ETF’lerinin işlem görmesini sağlayacak yasa değişikliğine onay verdi.

Husiler: ABD ve İngiltere, Uluslararası Hudeyde Havalimanı'nı vurdu.

Ne Olacak?

•Yurt içinde Turizm İstatistikleri açıklanacak.
•TCMB Başkanı Karahan, 4 Haziran'da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapacak.
•İran yeni Cumhurbaşkanı'nı 28 Haziran’da seçecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününde öğleden sonra banka sektörü paylarına gelen kar realizasyonlarıyla günü 10.900’ün altında kapatırken. BİST100 endeksine dahil paylar arasında TAVHL, SASA, ENKAI, OTKAR, ASTOR payları dün endeksi en çok yukarı taşıyan payların başında yer alırken, THYAO, ISCTR, FROTO, KCHOL, YKBNK payları ise endeksi en çok aşağı taşıyan hisseler oldu.

Yurtiçi tarafta, dün piyasaların yakından takip ettiği TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50'de sabit bıraktı. Para Politikası Kurulu'nda ana gündem maddesinin TL likidite fazlası olması bekleniyordu. TCMB'nin açıklamasında yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin TL finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği belirtildi. TCMB'den yapılan açıklamaya göre kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı %8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan %8'e çıkarıldı.

Kısa vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı % 25'ten %33'e, uzun vadeli KKM'de ise %10'dan % 22'ye yükseldi. Yeni oranlarda tesis tarihi 24 Mayıs olarak açıklandı. Ayrıca Yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi. Son dönemde para ve maliye politikaları kapsamında atılan adımların etkisiyle TL'ye artan ilgi, TCMB uluslararası rezervlerine de "güçlü şekilde" yansıdı. Yabancı kurumların son dönemde yayınladıkları raporlarda da TL varlıklara yönelik artan ilgi öne çıkıyor. Rezervlerdeki iyileşme hızlandı, Swap hariç net rezervler, 29 Mart 2024'te eksi 65 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken 17 Mayıs ile biten haftada eksi 13,7 milyar dolara çıktı. Bu durum, 47 gün gibi bir sürede swap hariç net rezervlerde 51 milyar doları aşan "çok güçlü bir iyileşme" olduğuna işaret etti.

Yurtdışı tarafta, bu hafta ortasında Fed Tutanakları yayımlandı, Fed Tutanaklarında bazı FOMC üyelerinin enflasyona yönelik riskleri öne çıkardığı görüldü. Fed Başkanı Powell ise faiz kararı sonrasındaki konuşmasında faiz artışına kapıları kapatan bir mesaj vermişti. Ancak tutanaklar, bu konuda tam bir fikir birliği oluşmadığını gösterdi. Euro Bölgesi’nde özel sektör ticari faaliyeti son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Günün önemli şirket haberleri 24/05/2024

 

SEC, 8 Ethereum borsa yatırım fonunun önünü açtı

 

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)