Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı---

Alan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı

2 / 8
Alan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı
09 Ağustos 2017 - 08:28 www.borsagundem.com

“RAPOR YAZDIĞIMIZ HER ŞİRKETİN ÖZEL HİKAYESİ VAR”

-Önerdiğiniz şirketlerin Borsa getirisi üzerinde performans sağladığı görülüyor… Şirket seçimini nasıl yapıyorsunuz? Araştırma felsefeniz nedir? 

Seyfullah Esen: Biz Alan Yatırım olarak uzun vadede endeksten ayrışan hisseleri seçiyoruz ve o hisseler de endeksi geçiyor.

Geçen sene Soda Sanayi raporu yazdığımız zaman da endeks düşmesine rağmen, Soda yüzde 30-40’lar seviyesinde yükseldi. Çünkü kur hareketi vardı. Dolayısıyla Soda da bundan faydalandı.

Soda Sanayi dışında “Al” önerisi içeren şirket raporu yayınladığımız Anadolu Cam ve Alkim Kimya var. Bu şirketlerinde ayrı hikayeleri var. Anadolu Cam’daki hikaye Ruble/TL hikayesiydi. Rublenin TL’ye karşı güçlenmesi Anadolu Cam’ında faaliyetlerinin bir kısmı Rusya’da olduğu için de otomatik olarak defter değerinin altında işlem gördü. Yüzde 25-30 potansiyeli vardı ve o gerçekleşti. Bundan sonraki dönemde de devamının gelmesini bekliyoruz.

Alkim Kimya’da ise farklı hikâyeler var. Orada da şirket yeni bir gübre yatırımına geçecek. Oldukça karlı bir alan. 2018 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmesi bekleniyor. Henüz karar alınmadı ama fizibilite çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla şirketin yatırım kararı almalarını bekliyoruz. O yatırım süreci geldiği zaman yüzde 30-40 yükseliş potansiyelini devam ettirecektir.

En son geçen haftalarda Kron Telekomünikasyon’u yazdık ve ilk yazan kurum da biziz. İlk olmayı da seviyoruz. Şirketin tanınmasını da istiyoruz. 70-80 milyon dolar piyasa değeri var. Burada sadece şirketin büyüklüğü değil de bu sektörü iyi bilmek lazım. ABD’de çok büyük örnekleri var. Bu tür şirketler kurdan da çok fazla etkilenmiyor. Bakın böyle şirketlerin ortalama fiyat/kazançtan daha yüksek seviyede işlem görmesi gerekiyor ki tüm dünyada öyle. Ben 7-8 yıl önce Aselsan piyasa değeri 600-700 milyon dolarken keşfetmiştim. Şimdi oldu 7 milyar dolara yakın piyasa değeri. Onun için bu tür şirketlerin daha değerli işlem görmesi şart. Bakın Kron Telekomünikasyon’a 50-60 mühendis çalışıyor ve biz sadece bilançoya bakmıyoruz. Şu anda Kron ucuz işlem görüyor, ama değeri ileride çıkacak. Farklı bir bakış açısı olarak değerlemeye bilanço dışında mühendis başına ciro olarak da bakmak gerekiyor. Kron’u biz bu açıdan da değerlendirdik.

Bizim yazdığımız şirket raporları faizin ve endeksin üstünde orta uzun vadede gerçekten tatminkar getiri sağlayabilecek, hayal kırıklığı yaratmayacak, gerçekten hikayesi olan, spekülatif amaçlı olmayan, değer üreten, kimsenin görmediği ama yabancıların gördüğü şirketleri yazmaya çalışıyoruz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • altın madenleri.09 Ağustos 2017 13:12

    Fetö madencilik himmetini KOZA şirketlerinden aldı. Koza sadece bergame ve mastradaki madenlerin parasını ödeyerek aldı. Himmetdede, çukuralan v.b. şu an altın üretilen tüm maden sahaları FETÖ örgüt gücü ile devletten gasp edilen sahalar. Buradan çıkarılan altınların gelirlerinin tamamı devletin hazinesine gitmeli. Tesis kurulmuş olsa bile, başka bir taşeron o tesisi çalıştırsa idi, % kaç kar marjı ile üretim yapardı şeklinde teklif alınıp muhasebeleştirilmeli. Ülkenin FETÖ örgüt gücü ile gasp edilmiş madenlerinin gelirleri şirkette hak ettiği meblağmış gibi gözterilip de, yabancı fonlara (o fonler da fetö anlaşmalı fonlar) peşkeş çekilmemeli. Devlet acilen tedir almalı. Hazineye gelir kaydetmeli. FETÖ örgütü olmasa idi, o madenler o şirketlere verilmeyecekti.. Devlet hırsızlık/gasp suçunda ortaya çıakrdığı maddi kayanağı gasp eden şirket ve ortakalrına gelir mi bırakıyor, yoksa ilk sahibine mi veriyor.