E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST hedefi 79.000---

BİST hedefi 79.000

BİST hedefi 79.000
19 Eylül 2013 - 08:52 borsagundem.com

FED, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ekonomi ve istihdam üzerindeki riskleri artırdığını belirterek varlık alım programına dokunmadı

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
BENİM ADIM BEN…
Boşuna kendisine “Helikopter Ben” denmediğini dün gitmeden önce bir kez daha hatırlattı dünyaya Bernanke. Sonuç odaklı bakarsak A seçeneğinde kesinti olmaz vardı piyasaya etkisi yükseliş olacaktı, B
seçeneğinde 15 milyara kadar kesinti vardı piyasaya etkisi yükseliş olacaktı, C seçeneğinde 20 milyar dolar ve üzerinde kesinti vardı piyasaya etkisi sert satış olacaktı.
Bu üç seçenekten ikisinin etkisi piyasaya yükseliş olacağına göre yapılması gereken hazırda beklemekti. 20 milyar ve üstü kesinti beklemek için ise ABD’de açıklanan verileri yanlış okumak gerekirdi. Anahtar yine faiz oldu. Konut verileri iyi gelirken tapering beklenenden hızlı olabilir beklentisi ABD 10 yıllık tahvil faizlerini çok hızlı bir şekilde %3 seviyelerine yükseltmişti. Bunu takip eden mortgage faizlerindeki yükseliş ekonomi ve istihdam için risk oluşturuyordu. Fed’de bu noktadan girerek ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ekonomi ve istihdam üzerindeki riskleri artırdığını belirterek varlık alım programına dokunmadığını belirtti. (Zaten 15 milyarda kadar olan kesinti beklentisinin içinde sadece tahvil alımlarının azaltılması vardı konut kredisine dayalı varlıklar faiz yüksek olduğundan gündemin dışına atılmıştı.)
Faiz artırımı konusundan ise rahat olun mesajı çok daha net geldi. 2015 yılında politika faizinin ortalama beklentisi %1,50’den %1,25’e düşerken, 2016 projeksiyonunda %2,25 seviyesi tahmin edildi. Piyasada
bir süredir konuşulan 2016’da politika faizi %3,5-4 seviyelerinde olur beklentisinin üzerine tuz serpti.
Beklenen bazı aşağı yönlü revizasyonlarında gerçekleştirildiğini gördük. 2013 büyüme %2,5’ten %2,2'ye, 2014 büyüme tahmini %3,3’ten %3’e, 2013 işsizlik oranı beklentisi %7,3’ten %7,2’ye, 2014 işsizlik oranı da %6,8’den %6,7’ye çekildi.
Fed’in bu kararların etkileri doğal olarak emtialarda, altında yükselişe, GOP ülkelerinde faizlerin gevşemesine, kurların değer kazanmasına ve Borsaların kaldıkları yerden yükselişlerine devam etmesine neden olacak. Ve yine ve yeniden tartışma konusu kur savaşları olacak.
BİST için Fed kararından önce 79.000’in hedef seviyemiz olduğunu söylemiştim, Fed de bir şey yapmadığına göre...
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)