E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
01 Mart 2022 - 08:49 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 64.675 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 213 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız.

Erdoğan: Türkiye, BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını bugüne kadar harfiyen yerine getirmiştir.

Ukrayna - Rusya arasındaki savaşın çözümüne dair bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetleri ilk tur görüşmenin ardından istişareler için ülkelerine dönerken, görüşmede ikinci turun yapılacağı ifade edildi.

Doğalgaz fiyatlarına zam geldi. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada elektrik üretim amaçlı tarifelere %18,3 zam yapıldığı duyuruldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın AB üyelik başvurusunu imzaladı.

Erdoğan: Elektrik faturalarında KDV %18’den %8’e düşürüldü.

Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından limanlarına Rus gemilerinin erişimini yasakladı.

İsviçre, Rusya'ya karşı AB ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı.

MSCI, Rusya'yı endekslerden çıkaracağını açıkladı.

Fitch: Küresel enflasyondaki artış yaygın ve kalıcı.

Moskova Borsası 1 Mart'ta da işlemlere açılmayacak.

Rus kulüpleri ve milli takımlarının hem FIFA hem UEFA organizasyonlarına katılımı askıya alındı.

Shell, Rusya'daki proje ve girişimlerinden çıkıyor.

Ne Olacak?

• Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak.
• OPEC+ Toplantısı Çarşamba günü gerçekleşecek.
• Yurt içi TÜFE verisi Perşembe günü açıklanacak.
• ECB Başkanı Lagarde’nin konuşma yapması bekleniyor.
• Fed Başkanı Powell 2 - 3 Mart’ta Kongreye politika güncellemesini sunacak.
• ABD Başkanı Biden, 28 - 29 Mart'ta Washington'da ASEAN Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

Rusya - Ukrayna krizi artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya askeri operasyon başlatan Rusya'ya çeşitli ülkeler tarafından yaptırımlar gelmiş, ancak bu yaptırımlar arasında SWİFT yaptırımlarının olmaması ile bankacılık sisteminde aksaklık olmayacağı algısı sonrası Cuma günü endeksler günü pozitif tamamlamıştı. Neredeyse tüm dünya tarafından savaşı durdurmaya yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen Putin'in geri adım atmaması endişeleri fazlasıyla artırmış durumda. ABD ve AB, Rusya'nın bazı bankalarına hafta sonu SWİFT yaptırımı kararı aldı. Rusya'ya SWİFT yaptırımı kararı alan ülkelere Japonya ve Güney Kore'de eklendi. İngiltere ayrıca vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasaklayacağını duyurdu. ABD kanadından da benzer açıklamalar geldi. Ruble’nin sert değer kaybetmesinin ardından Rusya Merkez Bankası politika faizini %9,50’den 1.050 baz puan artırarak %20’ye çıkardı. Rusya Borsaları dün işleme kapalıydı.

BİST100 endeksi tarafında ise küresel piyasalara paralel endeks güne satıcılı başladı. Endeks 1.912 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar / TL’nin 14,00 seviyesinin altına gerilemesi ve hisse bazlı hareketlerle birlikte endeks günü yatay seyre dönse de gün sonuna doğru gelen satışlarla endeks günü satıcılı tamamladı. Endekste dün ALGYO ve OZKGY payları dikkat çekti. Yeniden değerleme ile varlık portföylerinin değerlerini artıran şirketler hisse bazlı olarak ön plana çıktı.

Türkiye 4. Çeyrekte yıllık bazda %9,1, 2022 yılının tamamında %11,0 büyüme kaydetti. Kişi başına düşen GSYH’ 9.539 dolar oldu (2020: 8.598 dolar). 4Ç21’de en yüksek katkı 13,9 puan ile iç tüketimden geldi. Diğer en yüksek katkıyı da 9,1 puan ile net ihracat verdi. Bu aynı zamanda üst üste 4. çeyrek dönemde gözlenen pozitif katkı oldu. 4Ç21’de ihracat yıllık bazda %20,7 ve ithalat %2,6 arttı.

Petrol fiyatları yükseliyor

 

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Küresel enflasyondaki yükseliş yaygın ve kalıcı

 

ABD borsaları karışık seyirle günü kapadı

 


  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)