E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar güçleniyor---

Dolar güçleniyor

Dolar güçleniyor
11 Ekim 2022 - 08:47 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Güçlü ABD işgücü verileri ve perşembe günkü enflasyon rakamlarının inatla yüksek kalacağı beklentisi ve 2023'e kadar yüksek faiz oranlarının yükselmeye devam edeceği beklentisi doları on yılların en yüksek seviyelerine taşımaya devam ediyor.

Nasdaq, yatırımcıların yüksek faiz oranlarının yaratacağı resesyon/stagflasyon etkisinden endişe duyması ve ABD'nin Çinli çip üreticilerine kısıtlama getirmesinin etkisiyle Temmuz 2020'den bu yana en düşük kapanışını kaydetti.

Federal Başkan Yardımcısı Brainard, daha sıkı ABD para politikasının beklenenden daha hızlı yavaşlayan bir ekonomide hissedilmeye başladığını, ancak Fed'in faiz artırımlarının tam ağırlığının aylarca belli olmayacağını açıklarken, Chicago Fed Başkanı Charles Evans da , merkez bankasının enflasyonu düşürme girişimini desteklemeye devam etti. Yani geçen hafta çarşambadan beri devam eden faiz artış temposu düşmeyecek açıklamaları devam etti.

ABD’ye yönelik yılın üçüncü çeyreğine ait kazanç tahminleri de çekilmeye devam ediyor. IBES verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin yıllık kazançlarının, Temmuz başında beklenen %11,1'lik artışa kıyasla, artık sadece %4,1 artmasını bekleniyor. Bu da piyasaları baskı altına alan diğer bir etmen. ABD doları endeksi %0.239 artışla 113.34'te, geçen ayın sonlarında dokunduğu 20 yılın en yüksek seviyesi 114.78'e doğru ilerliyor.

Euro %0.22 düşüşle 0.9682 dolar'a geriledi ve art arda beşinci günkü düşüşte. Paritede 26 Eylül'de dokunduğu 20 yılın en düşük seviyesine doğru geriliyor.

ABD dolarının güçlenmesi, Güçlü istihdam verileri, önümüzdeki ay yapılacak Fed toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına ilişkin beklentileri güçlendirdi ve Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinde KOVID-19 vakaları Ağustos ayından bu yana enyüksek seviyesine yükselirken, Eylül ayındaki hizmet faaliyeti pandemi kısıtlamaları ağırlaştığı için dört aydır ilk kez daraldı ve sonuç olarak küresel petrol talebi için aşağı yönlü risk oluşturdu ve petrol fiyatlarında kayıp %2’leri buldu.

Brent ham petrol vadeli işlemleri, %0,3 düşüşle 95,92 dolar'a gerilerken, ABD WTI ham petrolü, %0.4 düşüşle 90.73 dolar/varil seviyesinden işlem görmekte.

Piyasalar yurt içinde ödemeler dengesini ( Temmuz ayında 4 milyar dolarlık açıkla 12 aylık açık 36,6 milyar dolara yükselmişti) , ve Hazinenin 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracı ve de 5 yıl vadeli kira sertifikasını doğrudan satışını takip ederken, Yurt dışında ise İngiltere iş gücü, ABD NFIB küçük işletmeler endeksi ve Brezilya enflasyonunu takip edecek.

Bakır, güçlü doların baskısıyla geriledi

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Sabancı, enerjide stratejik yatırımlar için şirket kurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)