E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıErdem Başçı ne yapacak---

Erdem Başçı ne yapacak

Erdem Başçı ne yapacak
03 Eylül 2013 - 09:00 borsagundem.com

Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının devam etmesi doğal olarak ayrışan kim sorusunu da beraberinde getiriyor

Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının devam etmesi doğal olarak ayrışan kim sorusunu da beraberinde getiriyor. Sorun ekonomik olduğu kadar da siyasi çünkü  ayrışan ülkeler siyasi sonuçlarını düşünmeden bol likidite döneminde hükümet harcamalarını kontrol altına alırken, vergilerini yükselttiler ve daha fazla yabancı yatırımı ülkelerine çektiler.
22 Mayısla birlikte Fed'in tahvil alımını azaltacağı beklentileri ile başlayan, Çin'de büyümenin yavaşlaması ile devam eden, Suriye'ye askeri müdehale beklentisi ile tavan yapan süreçte gelişmekte olan ülkelerden 13 haftadır sermaye çıkışının devam ettiğini görmekteyiz.
İlk darbe yiyenler yüksek cari açığını dış finansmanla çeviren Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler olmuş. Çin'deki yavaşlamadan hammaddeye bağımlı olan Japonya, Endonezya, Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler yine darbe almış.Petrol fiyatlarındaki artışın etkisini yerel para cinsinden baktığımızda Hindistan, Endonezya ve Türkiye yine en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.
Filipinler ve Malezya'da bu üç etmenden etkilenen ama ilk üçte yer almayan ülkeler arasında. Bu beş ülke gelişmekte olan ülkelerdeki satış dalgasından diğerlerine oranla daha fazla etkileniyor.
Dersini iyi yapmış iki gelişmekte olan ülke ise bu satış dalgasından olumlu yönde ayrışıyor. Bunlar ise Güney Kore ve Meksika. Bazı Doğu Avrupa ülkelerini de atlamak olmaz. Biz yine Güney Kore ve Meksika'ya dönelim. Güney Kore bol likidite döneminde sıcak para giriş çıkışlarına sert tedbirler alarak kısa vadeli borca olan bağımlılığını azaltarak kısa vadeli toplam borcunun GDP'ye oranını %80'lerden %36,6'lara geriletmiş. Meksika'ya baktığımızda ise ekonomisini canlandırmak, büyüme hızını artırmak ve uzun vadeli yabancı sermaye'yi çekmek için telekomünikasyon, enerji ve eğitim sektöründe özelleştirme
ve iyileştirme yolundan gitmiş sonuç olarak ta global satış dalgasından olabilecek en az zararla çıkmaya devam ediyorlar.
Satış dalgasından bizim fazla etkilenen ülkeler ne yapmışlar?. Önce güçlü döviz rezervleriyle müdahele etmeye çalışmışlar bunun etkin çalışmadığını görünce, faizleri artırmışlar, ardından Brezilya gibi dolar satış swapları yapmışlar, dolar vadeli teminatlarla ( tahvil) dolar vermişler, vadeli piyasa'ya girerek dolar satmışlar, sektörel bazda şirketlere uygun dolar sağlamışlar ( eximbank'ı kullanmak gibi), Malezya bütçe açığını düşürmek için akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırmış, Endonezya Japonya ile swap anlaşması imzalamış, Hindistan cari açığın sebebi olarak altın ve petrol'ü gördüğünden altın ithalatındaki vergiyi artırmaya devam etmiş, petrolde ise sadece daha tasarruflu olun diyebilmiştir.
Bu süreçte bizde TCMB Başkanı Başçı, döviz rezervimi eritmeden ( 40 milyar dolar kullanılabilir) dolar/tl'yi 1.92'ye getiricem, faizde artışı unutun maximum 7.75'de olacak, aylık repo fonlaması da %8'i aşmaz, kısa vadeli tahvil faizinde %10 ve üzeri köpüktür kontrol bizde olduğundan düşücektir açıklamasını yaptıktan sonra piyasalara döviz kurunu düşerecek 'Çilek'i açıklayacağını belirtmişti. Görünüşe göre bu Çilek yarınki Banka Ekonomistleri toplantısında açıklanacak gibi görünmektedir.
Faiz artırımını gündemde düşürdüğünden dolayı geriye Çilek adayları olarak kalanlar  Bankanın döviz satım müdahalelerini artırması olabilir ama fayda sağlamadığı hem bizde hem de diğer ülkelerde görüldü, Tahvil alım ihaleleri olabilir ama dolar müdehalesi olmadan TL likiditenin artmasına neden olacağından etkisi soru işareti doludur, Rezerv opsiyon katsayısından ve zorunlu karşılıklarda azaltım rahatlama sağlar ama Çilek değil, döviz depolarla (mevduat) ve repo yoluyla bankalara geçici döviz likiditesi sunabilir ki , sektörel döviz likitidesi sağlayabilir bu hem rezervlerin korunmasına hem de yurtiçi şirketin döviz talebinin karşılanmasına yardımcı olur hem de Brezilya hindistan karışımı işe yaramış bir yöntem ama piyasa buna da hazır olduğundan en geçerli tahmin olmasına karşın bu da Çilek değil.
Sürpriz Çilek ne olacak peki?!
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)