E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar nefes aldı---

Piyasalar nefes aldı

Piyasalar nefes aldı
15 Ağustos 2014 - 09:08 borsagundem.com

Putin’in global piyasalara rahat bir nefes aldıran açıklamalarının etkisiyle Asya bu sabah pozitif seyrediyor

''Putin dünya piyasalarına rahat bir nefes aldırsa da; BIST 100 endeksine çare olamadı, kayıplar sürüyor..

BIST 100 endeksi dün 78.514-77.268 seviyeleri arasında işlem görerek günü yüzde 0,06 değer kaybederek 77.569 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 değer kazanırken, sanayi endeksi ise yüzde 0,16 değer kaybetti.

Dün Avrupa tarafında yoğun veri akışı piyasaların gündemini oluşturdu.  Euro Bölgesi ekonomilerinden  gelen Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi GSYİH verileri çeyreklik bazda beklentilerin  altında kalırken, Euro Bölgesi GSYİH verisi yıllık bazda beklentilere paralel olarak açıklandı. Aynı zamanda Euro Bölgesi TÜFE verisi aylık bazda beklentilerin altında kalırken, yıllık bazda ise beklentilere paralel geldi. Güne düşüş ile başlayan Avrupa borsaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin Ukrayna'daki anlaşmazlığı durdurabilmek için yaptığı ılımlı açıklamalar, beklentilerin üzerinde açıklanan kar rakamları ve Euro Bölgesi büyüme verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından söz konusu ekonomik toparlanmadaki olumsuzluğa ilişkin teşvik söylentilerinin gündeme gelmesinin etkisiyle yönünü yükselişe çevirdi ve Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı. Bugün İngiltere’de çeyreklik beklentisi yüzde 0,8, yıllık beklentisi yüzde 3,1 olan ikinci çeyrek GSYH verileri takip edilecek.

ABD tarafında işsizlik başvuruları verileri gündemimizdeydi. ABD'de işsizlik başvuruları beklentinin üzerinde artış gösterirken, 9 Ağustos'ta sona eren haftada 21,000 artarak 311,000 olarak açıklandı. Güne hafif alıcılı seyir ile başlayan ABD borsaları olumsuz veri akışı ile birlikte dalgalanırken,  Putin’in açıklamaları sonrasında dünya geneline paralel olarak moral bulan piyasalar günü pozitif tamamladı. Bugün ABD’de ÜFE, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve Michigan tüketici güveni verileri izlenecek.

Bu sabah Asya’da endekslerde ABD tarafından gelen olumsuz işsizlik verilerinin ve Putin’in global piyasalara rahat bir nefes aldıran açıklamalarının etkisiyle pozitif seyir görülüyor.

Yurt içinde piyasanın odağında cari açık verisi yer alıyordu. Beklentisi 3,70 milyar dolar olan cari işlemler açığı haziran ayında  4,93 milyar dolar olarak açıklandı. Güne hafif alıcılı seyir ile başlayan BIST 100 endeksi cari açık verisi öncesinde yön arayışında olmakla birlikte, cari açık verisinin endeks üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu görüldü. ABD tarafından gelen olumsuz veri akışı ve Vladimir Putin'in açıklamaları rahat bir nefes alan jeopolitik gündemin etkisiyle gevşeme eğilimi gösteren döviz kurları gün içerisinde BIST 100 endeksine alımları getirse de, günün genelinde kararsız ve dalgalı bir gün geçiren piyasalara gün sonunda gelen satışlar BIST 100 endeksinde gün sonunda negatif bir tablo görmemize neden oldu. Bugün yurt içinde işsizlik oranı verisi açıklanacak. Türkiye’de Mayıs ayında işsizlik oranının yüzde 8,9’a gerilemesi bekleniyor.

Teknik açıdan endeksin seyrinde 78,300 seviyesi önem arz etmekte olup, endeksin 78,300  seviyesinin yukarı yönlü kırlması durumunda 79,000 ve 80.000  seviyeleri  direnç  seviyeleri  olarak izlenebilir. Endekste 78.300 aşağısında ise 77.500 ve  77.000 seviyeleri destek seviyeleri olarak izlenebilir.''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)