E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPolitika da piyasa da belirsiz---

Politika da piyasa da belirsiz

Politika da piyasa da belirsiz
23 Mayıs 2024 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Büyük ekonomilerdeki politika yapıcıların yapışkan enflasyon ortamında parasal genişleme konusunda sabırlı bir yaklaşım izlemeyi tercih etmelerinin sonuçlarını sindirmesiyle Asya piyasalarında zayıflama görmekteyiz. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi % 0,57 ve emtia fiyatlarındaki gerilemeden dolayı da  Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi %0,8’lik düşüş kaydetmiş durumda.

Britanya’da enflasyonun beklenenden daha az gerilemesi ve temel fiyatlara ilişkin temel göstergelerden birinin neredeyse hiç gerilememesi, yatırımcıların önümüzdeki ay İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesini dikenli hale getirdi. Tüketici fiyat endeksinin Nisan ayında yıllık %2 artması beklenirken %2,3 artması, yatırımcıların BoE’nin faiz indirimi olasılığını veri öncesi  %50’den keskin bir düşüşle Haziran ayında sadece %18’e geriletmesine imkan sağladı. BoE için yurt içi fiyat baskısının bir göstergesi olan ve diğer Avrupa ülkelerinde de sorun olan hizmet enflasyonu beklenenden çok daha yüksek oldu ve petrol fiyatları yükseldi.

Bir süredir hizmet enflasyonunu düşürmenin düşündüğünden çok daha zor olacağını düşündüğümüzü çünkü gevşeme göstermesine rağmen  hala çok sıkı olan işgücü piyasasını göz önüne alıyorduk. Hizmet enflasyonu Britanya’da Mart ayındaki %6,0 seviyesinden %5,9’a geriledi ama beklenti %5,5 seviyesindeydi. Enerji, gıda ve tütün hariç malları içeren çekirdek enflasyon da kalıcı fiyat baskılarını yansıttı; yıllık oran Mart ayındaki %4,2’den yalnızca %3,9’a düştü ki beklenti %3,6 olacağını yönündeydi.

Haziran toplantısından önce gelecek başka bir işgücü piyasası ve TÜFE raporu daha var, ancak bunun çoğu üyenin özellikle Haziran ayında kesintiye gitme konusunda kendinden emin hissetmesini sağlamak için gerçekçi olarak ne yapabileceğini görmek oldukça zorlaştı.

Akşam saatlerinde FED tutanakları da sertti. Fed yetkilileri son politika toplantısında fiyat baskılarının önümüzdeki aylarda en azından yavaş yavaş azalacağına hala inandıklarını ancak mevcut faiz oranları seviyesinin bu sonucu garanti edecek kadar yüksek olup olmadığına dair şüphelerin ortaya çıktığını söyledi. “Çeşitli” yetkililer, enflasyonun artması durumunda borçlanma maliyetlerini yeniden artırmaya istekli olacaklarını söyledi. Hatırlatalım ki bu toplantı, tüketici fiyat artışlarının hızının Nisan ayında yeniden yavaşlamaya başladığını gösteren verilerden önce yapılmıştı; ancak o zamandan bu yana ABD merkez bankası yetkililerinin enflasyonun ve para politikasının gidişatına ilişkin belirsizliğin arttığını söylediğini yansıtıyordu. 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanaklarına göre “Katılımcılar… enflasyonun orta vadede %2’ye döneceğini beklemeye devam ettiklerini” ancak “enflasyonun düşürülmesinin muhtemelen önceden düşünülenden daha uzun süreceğini” belirttiler. Tutanakların açıklanmasının ardından ABD Hazine tahvil getirileri yükseldi ve piyasalar  Fed’in bu yıl faiz indirimi yapacağına dair beklentilerini  biraz geri çekti; faiz vadeli kontratları merkez bankasının bu yıl birden fazla faiz indirimi yapması ihtimalinin yalnızca eşit olduğunu yansıtıyor.

Son 24 saatte gördüğümüz , enflasyonu dizginlemek için merkez bankalarının politika ayarları, faiz oranlarının hangi seviyelerde olması gerektiği ve potansiyel olarak nerede kalmaları gerektiği konusundaki belirsizlik olmakta.

Petrol fiyatları, enflasyonun artması halinde ABD borçlanma maliyetlerinin yeniden artırılabileceği ve bunun petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişeleriyle art arda dördüncü günde de geriledi. Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşerek varil başına 81,63 dolara, WTI vadeli işlemleri %0,5 düşüşle 77,14 dolardan işlem görmekte.

Bugün gündem tabii ki TCMB faiz kararı ama %50 olan politika faizinde herhangi bir değişiklik  beklentisi olmadığından bu senenin belki de en rahat toplantısını göreceğiz.

JPMorgan CEO'su Dimon: ABD 'sert bir iniş' görebilir

 

Borsada zirveyi yakalayan 30 hisse

 

Merkez'den mevduat faizleri için yeni hamle bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)